Premium

’Automobilist doorgesnoven en veel te snel bij fatale botsing A44’

’Automobilist doorgesnoven en veel te snel bij fatale botsing A44’
Bij het ongeval in Haarlemmermeer op 6 oktober kwam een echtpaar om het leven.
© Foto: MediaTV
Haarlem

Toen Oegstgeestenaar Leon Z. een dodelijke aanrijding op de A44 veroorzaakte, was hij zwaar onder invloed van drank en verschillende soorten drugs. Bovendien denkt het openbaar ministerie dat hij veel te hard heeft gereden tijdens het ongeval op 6 oktober in Haarlemmermeer. Volgens getuigen haalde hij zelfs de tweehonderd kilometer per uur vlak voordat hij een echtpaar uit Houten (62 en 66 jaar) doodreed.

Het OM stelt dat de Oegstgeestenaar zich schuldig heeft gemaakt aan roekeloos rijden. Hoe hard de 33-jarige man daadwerkelijk heeft gereden tijdens het ongeval, is nog onderwerp van onderzoek, bleek dinsdag tijdens een pro-formazitting voor de Haarlemse rechtbank. Uit de gegevens in de Audi van de Zuid-Hollander is dat niet meer op te maken. Het OM hoopt dat de snelheid de komende maanden nog op een andere manier te achterhalen is.

Uit onderzoek door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) bleek dat Z. na het ongeval alcohol, cocaïne en MDMA in zijn bloed had. De Oegstgeestenaar verklaarde dat hij tijdens de viering van het Leidens Ontzet, op 3 oktober, voor het laatst drugs had gebruikt. Desondanks had hij meer cocaïne in zijn bloed dan is toegestaan tijdens het autorijden. ’Doorgesnoven’ noemde de aanklaagster de verdachte, die in het dagelijks leven aannemer is.

’Schrikborrel’

De man sloeg na het ongeval, dat gebeurde ter hoogte van de Lisserweg in het zuiden van Haarlemmermeer, op de vlucht en kon al snel in een weiland worden opgepakt. Daar zou hij zijn aangetroffen met een geopende fles wodka. Volgens zijn advocaat was Z. pas na het ongeluk aan het drinken geslagen. ’Een schrikborrel’ noemde de raadsman dat dinsdag.

Sinds het ongeval, waarbij ook één persoon gewond raakte, zit Z. in voorlopige hechtenis. Zijn advocaat hoopte dat de Oegstgeestenaar in aanloop naar zijn rechtszaak op 2 april op vrije voeten zou komen. Maar dat zag de rechtbank niet zitten. De rechters wezen onder meer op het gevaar van herhaling. De man is eerder bestraft voor rijden onder invloed en snelheidsovertredingen. De reclassering heeft het idee dat Z. nog geen volledige opening van zaken heeft gegeven over zijn middelengebruik.

Volgens de officier van justitie heeft zijn familie geprobeerd drugs mee te nemen naar het huis van bewaring waar de man in voorlopige hechtenis zit. Diens advocaat noemde dat ’zeer onwaarschijnlijk’.

Bij de pro-formazitting was dinsdag ook een groepje nabestaanden van het Houtense echtpaar aanwezig. De verdachte noemde de gebeurtenissen van 6 oktober ’vreselijk’. Hij wilde graag vrijgelaten worden zodat hij aan het werk kan en de nabestaanden schadevergoedingen kan betalen, meldde hij. ,,Ik wil overal aan meewerken.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.