Noord-Hollandse ondernemers voorop met wél bruikbaar cameratoezicht

Noord-Hollandse ondernemers voorop met wél bruikbaar cameratoezicht
Extra camera’s bij het onderkomen van de Telegraaf en de centrale redactie van deze krant na de aanslag vorig jaar.
© ANP/Robin van Lonkhuijsen
Haarlem

De kwaliteit van de camerasystemen van de helft van alle Nederlandse winkels en bedrijven is zo slecht dat de politie na een overval, diefstal of bijvoorbeeld geweld niets heeft aan de beelden. Dat moet veranderen, vindt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij geeft donderdagmiddag in Haarlem het startsein voor de campagne ’Excellent Cameratoezicht’.

Dat is een initiatief van het Rijk, de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waarin politie, Openbaar Ministerie, het georganiseerde bedrijfsleven en gemeenten samenwerken.

Lees ook: Politie kan 200.000 privé-camera's gebruiken

Noord-Holland krijgt de primeur. Ondernemers in deze provincie kunnen als eersten een gratis camerascan aanvragen. Later dit jaar volgt de rest van het land. Bij de scan wordt gekeken of het camerasysteem voldoet aan de minimale eisen van de politie. Alleen als daaraan wordt voldaan kunnen beelden dienen als ondersteunende bewijslast bij opsporing van daders.

Verkeerde plek

In de praktijk gaat gemiddeld elke tweede ondernemer ’nat’ met zijn systeem. De kwaliteit van de beelden is vaak ondermaats en veel camera’s hangen op de verkeerde plek of zijn ze niet goed afgesteld. Bekend euvel is de camera die in een hoek van 45 graden boven de toonbank hangt, dat levert allesbehalve herkenbare beelden van daders op.

,,Veel beelden die bij Opsporing Verzocht worden getoond vallen in de categorie ongeschikt. Goede beelden zijn zo bruikbaar dat het vaak niet nodig is ze aan het grote publiek te laten zien’’, weet woordvoerder Paul Smeele van het project. In Nederland zijn meer dan een miljoen camerasystemen operationeel.

Grapperhaus wijst erop dat het aantal overvallen weliswaar flink is gedaald, van bijna 3.000 in 2009 tot zo’n 1.100 per jaar, maar dat er vorig jaar toch weer meer overvallen werden gepleegd (stijging 3 procent). Hulp van ondernemers is van groot belang, meent de minister. ,,Een overal is een afschuwelijk misdrijf met veel impact op slachtoffers. Helaas vinden er nog steeds gemiddeld bijna drie overvallen per dag plaats. Verbetering van de kwaliteit van de camerabeelden helpt enorm bij de strijd tegen criminaliteit als geweld, diefstallen en overvallen.’’

Scan

De gratis scan van een particulier of privaat camerasysteem is aan te vragen bij het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland. Wie de check laat doen, wordt automatisch aangemeld bij het politieplatform Camera in Beeld. De politie heeft al meer dan 200.000 camera’s geregistreerd en kan na een incident op Google Maps-achtige wijze razendsnel zien of er camera’s in de buurt hangen.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie