Machiavelliprijs voor bedreigde burgemeester, Wienen neemt prijs in ontvangst

Machiavelliprijs voor bedreigde burgemeester, Wienen neemt prijs in ontvangst
Zwaarbewapende politieagenten voor het stadhuis van Haarlem naar aanleiding van de bedreigde burgemeester Jos Wienen.
HAARLEM

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar 'de bedreigde burgemeester'.

Daarmee is de prijs dit jaar ,,een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is", schrijft de jury.

,,De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is te communiceren vanwege geweldsdreiging."

Namens de groep neemt de bedreigde burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, de prijs in ontvangst.

Wienen ontvangt de prijs op 13 februari uit handen van Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli. Het is de dertigste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Wienen wordt wegens bedreigingen streng beveiligd en kan niet meer thuis wonen. Eind vorig jaar wees Elsevier Weekblad de burgemeester al aan als Nederlander van het Jaar 2018, omdat deze ambtsdrager zo onder vuur liggen.

Liever niet

Wienen lijkt sinds maandag minder streng te worden bewaakt. Maar dat is schijn, vertelt de burgemeester dinsdagochtend in het Radio 1-Journaal.

,,Er is voor gekozen de bewaking minder grimmig zichtbaar te maken. Agenten met wapens voor het stadhuis roept het beeld op ’blijf van onze bestuurders af’, maar ook een beeld van isolement. Daarom is het nu anders georganiseerd. De bedreiging is niet veranderd.”

Over de prijs zei hij ’er blij mee te zijn, maar hem liever niet te krijgen’. ,,Het is een signaal dat bedreiging en geweld niet thuishoort in de democratie. Het is een steun in je rug.”

Hij vindt het prettig te merken dat burgers hem steunen sinds hij wordt bedreigd. ,,Je kunt je niet meer vrij op straat bewegen zoals je wilt. Het is fijn dat burgers om je heen komen staan. Dat is het positieve in deze nare ontwikkeling.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie