Haarlemse Club Stalker na 36 jaar dicht

Drie (oud-)eigenaren van club Stalker bij het 25-jarig bestaan. Vlnr: Felix van Eerden, Damit Kalkan en Thor van der Klei.

Drie (oud-)eigenaren van club Stalker bij het 25-jarig bestaan. Vlnr: Felix van Eerden, Damit Kalkan en Thor van der Klei.© UNITED PHOTOS B.V.

Max Sipkes
Haarlem

Club Stalker, de bekendste en oudste nog bestaande discotheek van Haarlem, gaat na 36 jaar dicht.

Het lukte eigenaar Damir Kalkan niet de discotheek te verkopen. Er is wel overwogen de zaak te verkopen maar volgens zijn adviseurs zou iedere kandidaat-koper terugdeinzen vanwege de strenge geluidseisen.

De afgelopen jaren zijn die steeds verder aangescherpt, ook door klachten uit te buurt. Het gevolg was dat de muziek voor de meeste bezoekers te zacht werd afgespeeld om er te feesten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Club Stalker aan de Kromme Elleboogsteeg heeft een grote naam opgebouwd als podium waar vernieuwende en alternatieve muziek ten gehore werd gebracht. Veel prominente DJ’s hebben daar sinds 1983 hun eerste platen gedraaid.

Damir Kalkan, die er al twintig jaar werkt en sinds tien jaar eigenaar is, zegt van het besluit te stoppen ’goed ziek te zijn geweest’.

(2008: gastoptreden Julio Eglesias bij Joost van Bellen:)

„Het was altijd een feest om hier muziek te programmeren. Het publiek is tegenwoordig heel jong en vraagt andere muziek dan waar ik van houd. Tot een paar jaar geleden kwamen hier ook veel mensen rond de twintig, dertig jaar die kwamen voor de experimentele muziek. Tegenwoordig zijn er vooral feestjes waar ik minder plezier aan beleef. Je zou misschien ook kunnen zeggen dat ik het een beetje ontgroeid ben”.

De problemen met de buurt, waar steeds meer appartementen kwamen, gaven de doorslag om de knoop door te hakken. Kalkan benadrukt dat hij de buurt geen verwijten maakt. „Want omwonenden hebben het best goed met ons voorgehad maar ze hadden er ook af en toe echt last van.”

Kalkan wil voor oudgedienden en fans nog wel een paar feesten organiseren. Hij verwacht dat het laatste begin april is, wanneer de club 36 jaar bestaat.

Veel Haarlemmers zullen bijzondere herinneringen aan de club hebben. De krant is daar benieuwd naar en ontvangt die graag via stadsredactie@haarlemsdagblad.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.