Premium

Vijfdaagse huiskamer in Bar Barefoot groot succes [video]

Vijfdaagse huiskamer in Bar Barefoot groot succes [video]
Op je sokken genieten bij Bar Barefoot, met zangeres Abir Hamam.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Bar Barefoot als Haarlemse huiskamer in het gebouw van de Egelantier trok afgelopen weekeinde veel belangstellenden, die wel zin hadden in een samenzijn met de schoenen uit. Vooral het bezoek van jongeren liet zien dat er behoefte is aan een dergelijke ontmoetingsplek in Haarlem, vindt de 18-jarige initiatiefneemster Sam Lochs.

Vooral de bandjesavond op zaterdagavond zorgt voor veel aanloop. Bij de garderobe dreigt chaos te ontstaan met al die jassen en schoenenparen, maar er zijn voldoende vrijwilligers opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.

De ingang is aan de Groot Heiligland-zijde, tegenover het Frans Hals Museum. Een donkere gang leidt richting de plek waar het allemaal gebeurt.

Wattefack

Op donderdagavond worden films vertoond van Shoot Your Shot, de jaarlijkse filmwedstrijd voor jongeren van de Filmschuur. Een ouderwets uitgerold diascherm dient als witte doek.

De geestige korte film ’Wattefack heb je in je zak?’ van SYS-winnaars Jonathan ten Broeke, Davey Driessen, Jikkie Schelling en Merlijn Willemsen oogst luid applaus. Ook een film met pittige scènes gemaakt door leerlingen van de Amsterdamse Filmacademie wordt vertoond.

,,Heel leuk om te zien dat allerlei mensen die elkaar voor het eerst zagen met elkaar in gesprek gingen’’, zegt Sam Lochs, die verguld is met het succes. Ze heeft sponsors geworven die het initiatief hebben ondersteund.

Aangezien het gebouw te koop staat is het niet mogelijk een permanente Bar Barefoot te vestigen. Maar de sfeer is uitstekend. Zoals op de vrijdagavond, waar singer-songwriters als Elvira Smeenk en Latanya Alberto het podium betreden.

Tijdens die optredens is het publiek muisstil. Dat is alweer anders op de zaterdag, waar de optredende bands meer geluid produceren.

Zoals verrassingsact Melatonin, volgens eigen zeggen: ’een alt rockformatie met abstracte teksten en een eclectische sound, die zich met best wel catchy refreinen onderscheiden van die pretentieuze hipsters die tijdens hun gehele set een stofzuiger nadoen’.

Mooie gitaarlijnen hebben ze absoluut, die jongens van Melatonin. De liedjes staan fier overeind. Dat is ook het geval bij openingsact Poncho, die weer bevriend zijn met hoofdact Nemsis.

Strijkstok

,,Ik voel me wel een beetje oud’’, lacht bezoekster Marleen die Bar Barefoot op Facebook voorbij zag komen en nieuwsgierig is. Het sfeertje doet enigszins denken aan de vrijdagse swingavonden in Zero aan de Bakenessergracht, begin jaren tachtig, maar dan allemaal wat gestroomlijnder.

Was er tijdens de eerste twee avonden nog enkel mogelijkheid om voor consumpties cash te betalen, de laatste drie avonden kan er worden gepind. Ondertussen strijkt Tom Radsma met een stok over de snaren van zijn elektrische basgitaar, als intro van het eerste Nemsis-nummer.

De band gaat los, maar het is wel even wennen om de effectpedalen te bedienen met uitsluitend sokken aan. De gitaar giert er niet minder om, helemaal tijdens het prijsnummer ’Milk and beer’, waarop de zaal uit z’n dak gaat.

Een Nemsis-EP is in de maak. Sam Lochs zou Bar Barefoot in de toekomst wel elders willen voortzetten. ,,Vooral met zo’n lief publiek als dit.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.