Strijd tegen wachtrijen op Schiphol

Paul Eldering
Schiphol

Luchthaven Schiphol gaat komend jaar opnieuw de lange wachtrijen voor de veiligheidscontroles aanpakken. Tegelijk komen er meer marechaussees bij om de paspoorten sneller te checken.

„We zijn bezig om de securityscanners op de luchthaven, waar reizigers doorheen moeten, van nieuwe software te voorzien, zodat valse alarmen achterwege blijven. Passagiers hoeven dan minder gefouilleerd te worden. Dat bevordert de doorstroming”, aldus een woordvoerster.

Niet gerust

Sommige beveiligers zijn er niet gerust op, omdat zij mogelijk essentiële details van dingen die mensen op hun lichaam dragen, niet meer op hun scherm zien. Maar Schiphol wijst erop dat deze update voldoet aan de door de Europese Commissie gestelde voorwaarden en is goedgekeurd door onze eigen Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding NCTV.

Schiphol gaat ook verder met de uitrol van moderne CT-scans voor de handbagage, waardoor vloeistoffen en laptops niet meer uit de tassen hoeven. De beveiligers zien dan alles in 3D. Voor verre vluchten zijn die in 2018 geïnstalleerd, waardoor ook het tijdrovende ’profiling op hogerisicovluchten’ naar bijvoorbeeld Amerika via extra interviews aan de gate op 1 januari tot het verleden is gaan behoren.

Voor Europese vluchten volgen de CT-scans in de loop van 2019. De wachttijden moeten volgens de luchthaven nog verder omlaag, omdat het aantal reizigers volgend jaar weer zal toenemen, door grotere vliegtuigen en een betere bezetting.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.