Oudjaarsdag: extra vroeg op voor de damherten

Damherten in Zandvoort.© John Dalhuijsen

Arnold Aarts
Zandvoort

Niet alleen honden en katten kunnen slecht tegen vuurwerk. Met damherten is het niet anders, weet Zandvoorter John Dalhuijsen uit ervaring. Hij stond deze oudjaarsdag extra vroeg op om de dieren vanuit het dorp naar veiliger gebied te brengen.

Dalhuijsen staat elke dag vroeg op om de herten die door het dorp wandelen terug te begeleiden naar het duingebied. Zodat ze niet het risico lopen te worden aangereden door forenzende automobilisten die ’s ochtends naar hun werk gaan.

Op deze oudjaarsdag is de net gepensioneerde Dalhuijsen extra vroeg opgestaan om de herten in het dorp in veiligheid te brengen. ,,Want door het vuurwerk kunnen ze schrikken, in galop gaan en zo de autobaan oprennen. Dat moeten we zien te voorkomen.’’

Dalhuijsen gaat elke ochtend rond zonsopkomst op zoek naar de herten. ,,Ze kunnen aan de hele zuidkant van het dorp zitten. Meestal vind ik ze bij de Zandvoortselaan en rond het Huis in de Duinen. Ik probeer ze richting de zuidduinen te begeleiden.’’

Dalhuijsen komt doorgaans tussen de twintig en veertig herten tegen. Hij is meestal een klein uur bezig om ze naar veiliger gebied te brengen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.