Bloemendaal wil officieel wapen terug

Wapen Bloemendaal

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Het college van B en W Bloemendaal wil van het bestaande gemeentewapen van Bloemendaal weer het officiële gemeentewapen maken. Het gemeentewapen van Bennebroek kan dorpswapen worden van Bennebroek.

Het voorstel staat op de agenda van de commissie bestuur en middelen van 17 januari. In 2009 zijn Bloemendaal en Bennebroek gefuseerd. Beide gemeenten hadden een eigen wapen, evenals twee verschillende vlaggen. Om toch iets gemeenschappelijks te hebben is toen een nieuw gemeentelijk logo ontworpen met als symbool een bloem met vijf blaadjes (de vijf dorpen) in verschillende kleuren. Leuk bedacht, maar sommige bewoners missen het decorum.

In het officiële gemeentewapen van Bloemendaal zitten drie plompebladeren (de grote bladeren van de gele plomp of witte waterlelie, ook te zien in de Friese vlag). Het wapen van Bennebroek is afkomstig van het wapen van de heerlijkheid Bennebroek en bestaat uit een rood vlak met een gouden dwarsbalk en een kroon.

Het collegevoorstel luidt om het gemeentewapen van Bloemendaal te gebruiken bij officiële gelegenheden, zoals het uitreiken van penningen en medailles namens de gemeente, op de toga van trouwambtenaren, bij de bodespelden, de installatie van gemeenteraad/burgemeester en bijeenkomsten waarbij de gemeente/het college gastheer is.

Het tot dorpswapen ’gedegradeerde’ gemeentewapen van Bennebroek kan worden gebruikt door stichtingen en verenigingen bij activiteiten in Bennebroek, bijvoorbeeld als logo, maar dan wel aangepast want het origineel mag niet zo worden gebruikt. Voor gebruik van het dorpswapen moet toestemming aan de gemeente worden gevraagd. Beide wapens mogen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.