Eerste Nederlandse titel voor Esmee Visser op 5000 m

© ANP

HEERENVEEN

Schaatsster Esmee Visser heeft bij de NK afstanden in Thialf haar eerste Nederlandse titel veroverd. De 22-jarige blikvanger van TalentNED uit Beinsdorp schreef op imponerende wijze de 5000 meter op haar naam. De olympisch kampioene op dit nummer bleef met haar persoonlijke toptijd van 6.49,49 net boven het baanrecord, dat sinds 2007 op naam staat van de Tsjechische Martina Sablikova (6.49,31).

Visser, door een verkoudheid niet eens helemaal fit, reed in de voorlaatste rit tegen de achttien jaar oudere Carien Kleibeuker. De schaatsende moeder eindigde na een mooie strijd in een tijd van 6.53,97, goed voor zilver. Carlijn Achtereekte moest genoegen nemen met brons (6.56,06).

Visser en Kleibeuker verdienden met hun NK-medaille een ticket voor de 5000 meter bij de WK afstanden in februari in Inzell. Nummer drie Achtereekte greep mis, omdat er voor dit onderdeel slechts twee startbewijzen te verdelen waren. Ook Antoinette de Jong (vierde in 6.59,87) wist zich op deze afstand niet te kwalificeren.

De Jong verzekerde zich eerder in Thialf al wel van WK-deelname aan de 1500 meter (zilver) en 3000 meter (goud). De Friezin plaatste zich eveneens voor de EK allround komende maand in Collalbo. Ireen Wüst pakte in Heerenveen dezelfde drie startbewijzen. De 5000 meter liet de vijfvoudig olympisch kampioene zondag schieten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Visser was zaterdag na haar vierde plaats op de 3000 meter nog in tranen. Als Europees kampioene op deze afstand had ze in Inzell graag voor haar medaillekansen willen gaan. Een dag later maakte Visser haar status als olympisch kampioene op de 5000 echter volledig waar. Ze liet zich niet gek maken door een snelle opening van Kleibeuker en reed stabiel en solide naar goud. Alleen in de slotronde raakte Visser ietwat van slag, omdat ze iets te graag het baanrecord wilde pakken.

De verrassende Kleibeuker, die olympisch brons behaalde bij Sotsji 2014, is viervoudig Nederlandse kampioene op de 5000 meter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen