Hanneke in de Keuken: Vol verrukking kijken naar mijn messen [video]

Hanneke van den Berg

Zoals ik onlangs al aankondigde, wil ik het in deze rubriek eens over messen hebben. Koksmessen in dit geval. Je hebt ze in alle soorten en maten. En vooral in alle prijsklassen. Is de duurste het beste? Niet per se.

Enige tijd geleden was ik bij kookboekenschrijfster Yvette van Boven thuis voor een interview. Het mooiste in haar prachtige keuken vond ik de magneetstrip voor haar messen. Op maat gemaakt, precies naar haar smaak. Vanaf dat moment wist ik dat ik ooit ook zo’n strip wilde, waar ik mijn favoriete messen aan zou kunnen hangen.

Niet op maat gemaakt natuurlijk, ik ben maar een amateur en je kunt ook te ver gaan (ja, zelfs ik), maar sinds mijn lieve buurman onlangs zo’n magneetstrip aan de muur heeft geschroefd, kan ik er alleen maar in uiterste verrukking naar kijken.

Hoeveel messen ik inmiddels heb, zal ik niet verraden, voordat u mij voor gek verklaart, maar ik wil hier graag mijn favoriete vijf koksmessen bespreken. In een video zal ik ze ook laten zien. Het wordt geen test in de zin van: dit is de beste en dit de minst goede. Want als ik één ding heb geleerd is dat je niet per se honderden euro’s moet uitgeven om een goed koksmes aan te schaffen.

Natuurlijk, ik ben heel blij met mijn allerduurste mes van het merk Nesmuk, 18 cm lang, met een handvat van olijvenhout. Hij kostte 390 euro en hij is de lichtste in gewicht. Soms is dat heel lekker, maar een andere keer vind ik het weer veel fijner om een zwaarder mes in mijn hand te hebben, zoals die van Victorinox.

Mijn koksmes met het meest aparte handvat is van Chroma. Het is achthoekig en ligt heerlijk in de hand. Mijn Suncraft-koksmes heb ik al langer en blijft een heel fijn mes, maar ook Wüsthof maakt geweldig koksmessen. Ik heb er een uit de classic-serie. Mijn nieuwste aanwinst, die van het Zwitserse merk Victorinox, ligt het zwaarst in de hand en dat is soms echt heel fijn. Vooral als je de snijtechniek gebruikt waarbij je van voren naar achteren snijdt.

Het kan zijn dat mijn Nesmuk-mes uiteindelijk het langste goed en scherp blijft. Dat zal ik pas kunnen bepalen als ik oud en grijs ben, maar voorlopig ziet het er naar uit dat ik nog heel lang vol verrukking naar mijn rijtje bijzondere messen kan kijken. Ik hoop dat ik er ook in het nieuwe jaar nog veel mooie gerechten mee kan maken en ooit misschien een echte keukenprinses zal worden.

Gelukkig nieuwjaar!

Verkoopadressen:

Nesmuk: www.kookpunt.nl

Chroma: www.e-messen.nl

Suncraft: www.kookpunt.nl

Wüsthof: www.meesterslijpers.nl

Victorinox: www.Swisskitchen.ch

Magneethouder Coninx voor messen: www.cofaro.com

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.