Velsen van Vroeger: Brand bij de Zaanlandse Houthandel

© foto Frits Houtgraaf

1 / 2
IJmuiden

Met een graafmachine worden de resten van de Zaanlandse Houthandel aan de Kalverstraat in IJmuiden opgeruimd. Op 15 juni 1977 legt een grote brand het bedrijf in de as.

Korpsen uit Haarlem, Bloemendaal, Zandvoort, Heemskerk en Beverwijk schieten te hulp om het inferno te blussen. Om het vuur onder controle te krijgen wordt water uit het Noordzeekanaal gehaald. De vlammen slaan die dag hoog uit het dak en tientallen huizen in de nabije omgeving worden ontruimd in verband met giftige rook.

Zowel brandweerlieden als het massaal toegestroomde publiek krijgen moeite met ademhalen, omdat de houthandel ook keukens maakte en in het plastic zat. Dranghekken moeten het publiek op afstand houden. Alleen de directeurswoning en het kantoor overleven de vlammenzee. Op de plek van de houthandel staan nu de appartementencomplexen van het Beekmansbos. Een tijd lang werd het pand nog de ’Zaanlandse Brandhouthandel’ genoemd.

Stuur een foto in

Velsen van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto’s worden getoond.

Heeft u foto’s van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Originele exemplaren (liever nog kopieën daarvan) voorzien van naam, adres en toelichting kunt u afgeven bij/opsturen naar:

IJmuider Courant

Kennemerlaan 56

1972 GA IJmuiden

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.