Vijf vragen over aanpak ziekmakende medische implantaten

Een verwijderde borstimplantaat na complicaties.© Foto ANP

Annemarie de Jong

Artsen zijn vanaf 1 januari wettelijk verplicht het gebruik van implantaten te melden bij het Landelijk Implantatenregister. Is er iets mis met een borstprothese, maagband, sterilisatieveertje of pacemaker, dan zijn dragers daarvan snel te vinden.

1. Waarom is verplicht registreren nodig?

Na schandalen met krimpende bekkenbodemmatjes en lekkende borstprotheses zet VVD-minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in op verhoogde veiligheid van medische implantaten. Vanaf 1 januari is een arts verplicht gegevens van een implantaat te melden bij het Landelijk Implantatenregister én de patiënt zelf. Bij problemen met een implantaat kunnen patiënten snel ingelicht en geholpen worden. Nederland loopt hiermee vooruit op Europese regelgeving.

2. Gaat er veel mis dan?

De controle op medische hulpmiddelen is gebrekkig onthulde ’The Implant Files’. Dit wereldwijde onderzoek door ruim 250 journalisten uit 36 landen wijst op een verband tussen ondeugdelijke implantaten en 1,7 miljoen letselgevallen en 83.000 doden. Denk aan protheses die organen perforeren, of auto-immuunziekte en lymfklierkanker (ALCL) door bepaalde siliconen borsten. Ook met de Nanostim ging het mis. De pacemaker werd op 58 schapen en 33 hartpatiënten getest. Kort daarna hadden 1400 patiënten de Nanostim in hun hart en bleek de batterij defect.

3. Verhalen over ziekmakende implantaten zijn niet nieuw. Waarom nu pas actie?

Door alarmerende bevindingen komt alles in een stroomversnelling. en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.”

Ook het verhaal van Jacqueline Roes grijpt minister Bruins aan. Ze kreeg als baby hete thee over zich heen en borstgroei bleef uit. In 1984 kreeg ze siliconen borstprotheses. Die gingen lekken en maakten haar ziek. Haar linkerbeen is volledig geamputeerd en ze vreest voor haar leven.

4. Moeten bepaalde implantaten niet verboden worden?

,,Dat is geen optie, gelet op de vele baten”, stelt Bruins. Hij noemt ’dove kinderen die dankzij een cochleair implantaat kunnen horen’ en ’pacemakers die levens redden’. ,,Ook implantaten die voor cosmetische redenen worden geplaatst, kunnen voor de dragers een hogere kwaliteit van leven opleveren.”

Nieuwe implantaten zijn vergeleken met medicijnen nauwelijks op mensen getest als ze op de markt komen. Bruins: ,,Stelt u zich eens voor dat we een grote groep gezonde mensen een nieuw type pacemaker zouden inbrengen en een andere groep zelfs een placebo implantaat. Dat willen we geen van allen.” Het is een must implantaten ’nauwlettend te volgen in de praktijk’. Lastig is dat problemen soms pas na jaren optreden.

5. Hoe nu verder?

Bruins start een campagne om artsen te informeren over de risico’s van implantaten. Het is cruciaal dat artsen die bespreken met de patiënt. ,,Zodat ze samen kunnen beslissen over de beste behandeling.” Extra inspecteurs zien toe op de veiligheid en er komt meer geld voor onderzoek.

Hij roept iedereen op problemen te rapporteren bij het ’Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten’. ,,Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.