Speuren naar bloeiende plantjes bij het Spaarne

De groep spot een heel klein bloeiend plantje: tuinwolfsmelk.© Foto Margot Klompmaker

Margot Klompmaker
Haarlem

Zes hoofden turen naar een onooglijk plantje. Wat is het? ,,Tuinwolfsmelk’’, zegt Niko Buiten. En hij kan het weten, de leider van ons kleine groepje natuurliefhebbers.

We zijn deze donderdagmiddag op plantenjacht langs het Jaagpad bij het Spaarne richting Heemstede. Voortdurend speuren we de berm af op zoek naar bloeiende plantjes. Midden in de winter? Ja, want ook dan is er genoeg te vinden. Als je er maar oog voor hebt.

Snel gaat onze tocht niet, want er moet zorgvuldig worden gekeken. De bloeiende plantjes zijn soms kleiner dan klein. Maar, hoe petieterig ook, alles telt mee. Want we lopen hier met een duidelijk doel: we tellen soorten.

De telling is een initiatief van natuurorganisatie Floron, die zich bezig houdt met onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland. Met inventarisatieprojecten probeert Floron antwoord te krijgen op vragen als ’waar komen de planten voor, hoeveel zijn het er en gaan ze voor- of achteruit’. Een van de activiteiten is de eindejaarstelling. Van Kerst tot 3 januari gaan overal in het land natuurliefhebbers op zoek naar bloeiende planten. Veel verstand van planten hoef je er als deelnemer niet voor te hebben, het is vooral een zaak van goed kijken. Het gaat om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken.

Samen met allerlei andere waarnemingen worden de resultaten verwerkt in een digitale atlas (www.verpreidingsatlas.nl)

Niko Buiten is coördinator van de plaatselijke afdeling Hollands Duin en is is vrijwel elke dag wel ergens in de natuur te vinden. ,,Ik heb al een voorrondje langs het pad gemaakt en er staat best veel’’, verklapt hij. Dat klopt. We zien vooral veel madeliefjes en paarse dovenetels. Maar we komen ook langs ongelooflijk kleine plantjes die je welhaast met een loep moet zien. Maar deelnemers Jan, Birgitta, Trudy en Anneke hebben wel vaker speurtochten ondernomen, dus weten waar ze op moeten letten. Niet alleen op de plantjes trouwens, maar ook op de hondendrollen waarvan er niet te weinig in de berm zijn gedeponeerd.

,,Telt de klimop ook mee?’’, wil Birgitta weten. ,,Nee’’, vindt Niko Buiten. ,,Hij bloeit niet meer. Uitgebloeide planten tellen niet mee.’’ Dus ook de paardenbloem niet waarvan alleen nog de pluisjes over zijn.

Ah, er is weer een plantje gespot met heel kleine bloemetjes. ,,Tuinwolfsmelk’’, zegt Buiten. ,,Die hebben we al gehad.’’ Bij een plantje iets verderop ontstaat discussie tussen Jan en Niko. Perzikkruid of veenwortel? ,,Alles voor de wetenschap’’, zegt Jan en plukt een stukje af. Hij slaat er een kloek boekwerk op na. ,,Perzikkruid’’, klinkt het even later beslist.

Wie wil meedoen of meer wil weten kan informatie vinden op www.floron.nl. Aanstaande zaterdag is er een telling in de Waarderpolder van het KNNV Haarlem onder leiding van Dik Vonk. Verzamelen om 13.00 uur op het kruispunt van de Industrieweg en de Waarderweg.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.