Actiegroep waarschuwt: ’Fysiotherapie wordt een luxe’

Van Gent en Marijnissen in actie.

Annemarie de Jong
Hoorn

Actiegroep Fysiotherapie roept patiënten op tijdens de laatste overstapdagen extra kritisch naar hun zorgverzekering te kijken. ,,Kies bewust”, zegt woordvoerster Brenda van Gent uit Hoorn.

Duizenden fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten en oefentherapeuten liggen in de clinch met de zorgverzekeraars.

,,Praat met een willekeurig iemand uit een van deze beroepsgroepen en je krijgt steeds hetzelfde verhaal te horen. Zorgverzekeraars leggen onaanvaardbare eisen op, tegen te lage tarieven”, zegt Van Gent, het gezicht van de actiegroep. ,,De meeste zorgverleners hebben onder protest getekend bij het kruisje.”

Minder contracten

Cijfers ontbreken nog. ,,Maar er zijn voor 2019 absoluut minder contracten getekend.” Verscheur je als fysiotherapeut het contract, dan bestaat het risico dat jouw patiënt maximaal 75 procent vergoed krijgt. Tenzij de patiënt meer premie betaalt voor een restitutiepolis met vrije zorgkeuze.

Heeft jouw zorgverlener wel een deal, dan nóg is het opletten. ,,Mensen weten niet dat de verzekeraar vaak maar een beperkt aantal behandelingen vergoedt. Dan heb je een dure aanvullende verzekering, maar kun je toch uit eigen zak bijbetalen. Ik noem het gruwelijke misleiding.”

,,Fysiotherapie wordt een luxe product. Mensen kunnen niet meer op rollator-afstand naar hun vertrouwde behandelaar als die geen contract heeft. We gaan Amerika achterna, waar goede zorg alleen bereikbaar is voor de rijken.”

Wie het niet breed heeft, gaat zorg mijden, vreest ze. ,,En onnodig pijn lijden. Wat leidt tot meer dure zorg in de tweede lijn. Meer operaties, meer geneesmiddelen. Dat gaat me aan het hart.”

Faillissementen

Fysiotherapeuten werken gemiddeld dertig procent onder de kostprijs. ,,Het water staat ze aan de lippen. Faillissementen, mensen die het vak verlaten. Als hoogopgeleide alleenstaande hardwerkende moeder van twee kinderen leef ik ook onder de armoedegrens.”

Ze blijft strijdbaar. ,,‘Waarom ga je niet het onderwijs in?’, vroeg iemand. Na een jaar omscholing zou ik meer verdienen en langere vakanties hebben. Nou ik dacht het niet, hè. Dit beroep is veel te gaaf. Hoe mooi is het als iemand binnenkomt als een zielig vogeltje en na een paar weken weer uitvliegt.’’

,,Het doet me pijn dat mijn vak naar de knoppen wordt geholpen. Alleen verzekeraars als ONVZ en DSW hebben nog waardering voor ons.”

Voor de 12.000 leden van Actiegroep Fysiotherapie was 2018 het ’gele-hesjesjaar’. Met protesten in Den Haag tegen de regeldruk en protesten op de stoep van VGZ tegen ’wurgcontracten’. Bij actie Kookwekker ging na 17 minuten behandelen de bel. ,,De tijd die de verzekeraar daadwerkelijk vergoedt. Daarna betalen we de behandeling uit eigen zak. We worden al jaren afgeknepen en zijn het zat.” Volgens de fysiotherapeuten gaat de zorgverzekeraar ’op de stoel van de behandelaar zitten’.

Zonder winstoogmerk

Een woordvoerster van VGZ, die voor marktleider Univé in Noord-Holland contracten sluit, benadrukt dat de zorgverzekeraar ’zonder winstoogmerk’ werkt. ,,We moeten met zijn allen proberen de oplopende zorgkosten in de hand te houden.”

Een polis opzeggen kan tot en met 31 december, een nieuwe afsluiten uiterlijk 31 januari.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.