Geloven in jongeren van Schalkwijk

,,Onze community biedt je kansen en liefde maar ook regels en structuur.’’© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Haarlem

Een jongen uit Schalkwijk die zoekt naar liefde, kansen en structuur. Een stem op Okrah Donkor bij de verkiezing Man/Vrouw van het Jaar is een stem op die jongen, zegt hij met nadruk. ,,Het gaat niet om mij, maar om de kids bij wie niets lijkt te lukken en die uiteindelijk van alles blijken te kunnen.’’

Okrah is de grondlegger van Triple Threat waar honderden Schalkwijkse jongeren actief zijn. Een schets van het vertrekpunt naar succes. ,,Ik ben geboren en getogen in Schalkwijk. Mijn moeder is van Friese afkomst, mijn vader was een Ghanese asielzoeker. Hij trouwde voor de verblijfsvergunning en verdween. Mijn moeder was geïsoleerd van haar familie. Ik groeide alleen met haar op. We hadden niet veel geld, maar ze maakte mijn passie voor sport wel mogelijk. Ik zat op de Waddenschool met veel kinderen uit eenoudergezinnen en meestal van allochtone afkomst. Die moesten zelf hun tienminutengesprek doen, omdat de ouders geen Nederlands spraken.

Ik was de enige allochtone jongen die VWO ging doen. Puur omdat mijn moeder er bovenop zat. Alle klasgenoten gingen naar het VMBO. Kids die niet minder intelligent waren dan ik, maar ze hadden alleen een andere thuisbasis. Ik kreeg ontzettend veel energie uit basketbal. Met een coach die in me geloofde, motiveerde, discipline bijbracht en eigenlijk de rol van mijn vader overnam op een leeftijd waar dat hard nodig was. Ik leerde veel uit de sport. Basketbal heeft een eigen cultuur: kleine teams waar je het samen moet oplossen en waar je er vol voor gaat.

Ik was bezig met een droom en paste mijn leefstijl wat betreft voeding, uitgaan, roken en drinken daarop aan. Van basketbal heb ik geleerd: Als je iets niet kunt, moet je veel oefenen. Dan lukt het wel. Hard werken loont. Ik heb een HBO-studie Sportmarketing vrij makkelijk afgerond. Daarna ging ik voor een master naar de Vrije Universiteit. Daar moest ik echter wiskunde doen en dat is niet mijn ding. Dan ga je net als bij dribbelen weer oefenen. Met bijles haalde ik een 7,5. Als een van de weinigen van mijn generatie Schalkwijkers heb ik dit bereikt. Ik basketbalde en dankzij die passie kwam ik vooruit. Zij bleven op dezelfde plek. Dat was een eyeopener voor mij. Ik speelde uiteindelijk op vrij hoog niveau in Amsterdam. Daarnaast coachte ik een basketbalteam van Schalkwijkse kids in het verwezenlijken van hun dromen. Leerde ze net als mijn eerste coach omgaan met verlies en tegenslag en agressie om te zetten in energie.

Triple Threat kwam tot stand. Het is een basketbalterm die een beslissingsmoment voor de aanval karakteriseert: dribbelen, passen of schieten. Bij ons ging het om basketballen, lifestyle en dans. Zo bereikten we een brede groep. Niet als hulpverleners, want hulp aannemen ligt niet goed in een imagogevoelige leeftijdsgroep. We kwamen met een positief verhaal en nodigden uit om aan te haken bij onze community. Die biedt je kansen en liefde maar ook regels en structuur. Deze community stuurt zichzelf, dus vanuit de jongeren. Na mijn studie stond ik op een T-splitsing: Veel geld verdienen of verder gaan met mijn droom. Ik koos voor Triple Threat.

Vanuit passie werken biedt meer plezier en energie dan geld. Dankzij een rijkssubsidie kon ik fulltime met Triple Threat aan de slag. We gingen met ons verhaal naar de scholen en het aantal basketbalteams groeide naar 18 waarvan er inmiddels vier op het hoogste niveau spelen. In winkelcentrum Schalkwijk kregen we een plek waar honderden jongeren binnenlopen, muziek kunnen maken, huiswerkbegeleiding krijgen of een beetje hangen. Ik zie kids via Triple Threat groeien van deelnemer naar stagiair en ze zijn nu mijn collega’s. De cirkel is rond.

Anderen nemen nu de coaching over. Ik ben 28 en moet niet bepalen wat aansluit bij de behoefte van de jongeren. In deze multiculturele samenleving is het belangrijk dat gemeenschappen zich openstellen voor andere sociale groepen. De kracht van onze community is dat wij naar buiten toe werken en toegankelijk willen zijn voor iedereen. Daarmee laten wij zien dat je kaders kan overstijgen: zowel qua sociaaleconomische status, etniciteit als religie. Ik ben getrouwd met een Marokkaanse en sinds vijf maanden vader van zoon Donaeo. Liefde overstijgt verschillen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.