Overdadig feestconcert van NedPho in Haarlem

Renaudin Vary.© Foto Studio Kastermans

Ynske Gunning
Haarlem

De musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn nu eens niet in stemmig zwart maar dragen kleurrijke accenten. Hun opstelling is ook anders dan gewoonlijk, omdat alle koperblazers bij elkaar zijn gezet. Dat heeft een reden: de koperblazers spelen een belangrijke rol in dit feestelijke zondagmiddagconcert.

In het openingsstuk, Joy to the World van Anthony DiLorenzo, wordt de toon gezet. Vrolijk schallend koper, indrukwekkende buisklokken, het sonore Müllerorgel zorgen meteen voor een onversneden kerstgevoel. Met brede gebaren en flink wat effectbejag schetst DiLorenzo een bijna filmische sfeer. Tjaikovski laat zijn grote kwaliteit horen in de fijnzinnig gespeelde Notenkrakerssuite.

Het orkest heeft een mooie klank, speelt precies en lenig en met veel plezier. Hoogtepunten zijn de beide optredens van de jonge Franse trompettiste Renaudin Vary. Met een verbluffend gemak tovert zij de meest virtuoze loopjes uit haar instrument. Prachtig van toon, rond en romig en soms ragfijn filigrein. Haar vertolking van Arbans Carnaval in Venetië is meeslepend, terwijl ze in Piazolla's Oblivion (een fraai arrangement voor trompet en orkest) laat horen hoeveel klankkleuren een trompet heeft. In de Libertange schittert zij onnavolgbaar.

Heerlijk is de korte jazz-improvisatie bij wijze van toegift. Daar steken de overige werken op het programma toch kitscherig tegen af, met uitzondering van de mooie bewerking voor koperblazers en orgel van Bachs Cantate BWV 146. De Copenhagen Steam Railway Galop is nog wel grappig, de onvermijdelijke polka en walsen van Strauss zijn overbodig. Met DiLorenzo wordt er genoeg feestelijks opgedist.

Voor de koperblazers van het NedPho is het feest, vooral voor de tubaïst. Wat een prachtig geluid! Het NedPho speelt onder de bezielende leiding van een swingende Jan Wierzba even kleurrijk als hun kleding van vandaag.

Feestconcert Nederlands Philharmonisch Orkest olv Jan Wierzba. Mmv Lucienne Renaudin Vary, trompet; Maartje van Weegen, presentatie. Werken van DiLorenzo, Tjaikovski, Arban, Bach, Piazolla, Lumbye, Johans Strauss. Gehoord 23 december Philharmonie Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.