Autowiel zuivert lucht in de stad

1 / 4

Het zal even wennen zijn, maar ook het autowiel gaat in de toekomst erg veranderen. De focus wordt gericht op schonere, comfortabelere, veilige en duurzame mobiliteit. Bandenfabrikant Goodyear laat zien waar we dan aan moeten denken.

Het conceptwiel Oxygene heeft een open structuur en een slim loopvlakontwerp, waarbij levend mos binnen in de zijwand groeit. De open structuur en de mosvulling absorberen vocht en water van het wegoppervlak. Als de auto rijdt, gaat er een luchtstroom door de moslaag, die met behulp van fotosynthese CO2 uit de lucht haalt en zuurstof afgeeft.

De band van de toekomst is niet gevuld met lucht, maar bestaat uit een aantal schijven rubber die naast elkaar zijn geplaatst met wat ruimte ertussen. Het mos blijft dankzij deze constructie automatisch vochtig. Volgens Goodyear zorgt deze opzet tevens voor een goede wegligging en schokabsorptie. Bovendien maakt de structuur het wiel licht van gewicht. En je hoeft hem nooit meer op te pompen. Terwijl ook een lekke band tot het verleden behoort.

De bandenfabrikant wil verder energie onttrekken aan de fotosynthese en die gebruiken om de techniek in het wiel van stroom te voorzien. Dat kunnen sensoren zijn die de bewegingen van de auto registreren, of een lichtstrip langs de velg die andere verkeersdeelnemers waarschuwt voor komende manoeuvres. Goodyear heeft berekend dat het wiel in een stad als Parijs, met 2,5 miljoen auto’s, in een jaar 4000 ton CO2 zou kunnen omzetten en 3000 ton zuurstof vrijgeven. Oxygene moet worden geprint (3D) van gerecycled rubber.

Met het toekomstwiel speelt de fabrikant in op het feit dat de meeste mensen die in verstedelijkte gebieden wonen, worden blootgesteld aan een luchtkwaliteitsniveau dat niet aan de normen voldoet. Volgens Goodyear is het concept Oxygene vooral bedoeld als stimulans voor het debat over slimme, veilige en duurzame mobiliteit in de toekomst: „Door op deze wijze een bijdrage te leveren aan het genereren van schonere lucht, kan dit wiel de kwaliteit van leven en de gezondheid van stadsbewoners helpen verbeteren.’’

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.