Haarlemmermeer: Jurgen Nobel beste raadslid van 2018

Frits Verhagen geeft de bokaal aan raadslid van het jaar 2018, Jurgen Nobel.© Foto United Photos/Laurens Bosch

Bart Boele
Hoofddorp

VVD-fractievoorzitter Jurgen Nobel is door de lokale pers net als in 2017 uitgeroepen tot Haarlemmermeers politicus van het jaar.

Uit het juryrapport: ,,Nobel neemt de leiding. Niet alleen van zijn eigen partij, maar van de hele coalitie. Hij weet partijen op de rechterflank de mond te snoeren en deelt complimenten uit aan links en rechts.’’

Nobel was erg verrast omdat hij er van uitging dat niet tweemaal achter elkaar dezelfde persoon kan raadslid van het jaar kan worden. Volgens Frits Verhagen (HcNieuws) die namens de andere journalisten het woord voerde, is echter nergens vastgelegd dat dat niet zou mogen.

Acht namen

De journalisten noemden bij elkaar acht namen voor de verkiezing. Beryl van Straten (VVD), Johan Rip (HAP), Mariëtte Sedee (CDA), Mieke Booij (PvdA) en Paul Meijer (Forza). Daarnaast kwamen Maaike Ballieux (GroenLinks) en Herman Koning (CDA) in de top 3 terecht. Ballieux omdat ze een onvermoeibare voorvrouw van haar partij is. En Koning (’alle journalisten zijn fan van Herman’, aldus Verhagen) omdat hij scherpzinnig, kundig en als het nodig is vlijmscherp kan zijn. ,,Zijn tweede leven is hem op het lijf geschreven’’, aldus Verhagen die daarmee verwees naar het feit dat Koning tientallen jaren ambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer is geweest.

Verhagen wees er in zijn toespraak op dat gemeentepolitiek wel eens saai is, maar ook het verschil kan maken. In 2018 werd door de gemeenteraad een stokje gestoken voor het onteigenen van een ondernemer in Hoofddorp, vertelde Verhagen. En de gemeenteraad heeft voorkomen dat er een groot transformatorgebouw in Rijsenhout zou komen.

Raadslid van het jaar 2018 Nobel heeft nu voor de tweede keer de Peter van Groenigen-bokaal uitgereikt gekregen, vernoemd naar het in 2014 overleden HAP-raadslid. ,,In mijn ogen is er geen betere volksvertegenwoordiger geweest dan Peter van Groenigen’’, stelde Verhagen.

De gemeente Haarlemmermeer houdt 31 december 2018 op te bestaan. De gemeenteraad kwam donderdag voor de laatste keer bijeen. Onder de gasten waren oud-burgemeester Theo Weterings en waarnemend burgemeester Pieter Heiliegers van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, de gemeente waar Haarlemmermeer per 1 januari 2019 mee fuseert.

39 toespraken

Waarnemend burgemeester Onno Hoes had een drukke avond. Hij nam niet alleen afscheid van de negentien raadsleden die niet terugkeren in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Ook had hij, tot verrassing van de raadsleden, een woordje voor degenen die doorgaan. Het was zijn manier om officieel stil te staan bij het feit dat de Haarlemmermeerpolder straks niet meer precies een gemeente is, maar deel uitmaakt van een groter geheel.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.