Geldboetes voor dodelijk ongeluk heistelling in Amsterdam

AMSTERDAM

Een aannemer en een kraanverhuurbedrijf moeten elk een geldboete van 40.000 euro betalen voor hun aandeel bij een dodelijk ongeluk op een bouwplaats in Amsterdam in 2016.

Het ongeluk gebeurde tijdens een feestelijke ceremonie op een bouwplaats op het Zeeburgereiland.

Daar was een kleine, ouderwetse heistelling (een 'driepoot') neergezet, die tijdens het symbolisch slaan van de eerste paal plots omviel en terechtkwam op twee omstanders.

Een vrouw kwam om het leven, een man raakte gewond en kampt nog altijd met fysieke en geestelijke problemen.

De rechtbank in Amsterdam oordeelt dat de aannemer en het bedrijf onvoorzichtig hebben gehandeld en daarom verantwoordelijk zijn voor het ongeval.

Ook wordt het de twee kwalijk genomen dat ze nooit contact hebben gezocht met de nabestaanden van de 54-jarige vrouw. De opdracht om de driepoot neer te zetten kwam van de aannemer, het kraanverhuurbedrijf leverde het 500 kilo wegende gevaarte af.

De overleden vrouw was regiodirecteur van woningcorporatie De Alliantie. De ceremonie vormde de aftrap van de bouw van Het Gebaar, een woonvoorziening voor dove en slechthorende jongeren.

Een aantal van hen zou aan de touwen van de heistelling trekken, maar niemand die wist precies hoe die moest worden bediend en geen van de honderd genodigden droeg een helm.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.