’Paardenredders’ Oostvaardersplassen kloppen aan bij verkeerde rechter

Cynthia (links) en Annemieke twee weken geleden in de Utrechtse rechtbank.© HMC

Henk Runhaar
Utrecht

Met hun eis dat álle konikpaarden en heckrunderen zo snel mogelijk moeten worden weggehaald uit de kaalgevreten Oostvaardersplassen klopt de stichting Cynthia & Annemieke aan bij de verkeerde rechter. Dat oordeelt de rechtbank in Utrecht woensdag.

De op Facebook door ruim 93.000 mensen gesteunde stichting van de vroegere Gooise paardenmeisjes Annemieke van Straaten en Cynthia Danvers is ervan overtuigd dat de paarden en runderen in een te slechte conditie zijn om de komende winter te overleven. Volgens de stichting is sprake van dierenmishandeling en wordt de Wet dieren overtreden.

Afdwingen

De stichting wilde actie afdwingen van de verantwoordelijken: de Staat, Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland. Behalve het naar betere oorden verkassen van de paarden en runderen eiste de stichting dat het aantal edelherten wordt teruggebracht tot vijfhonderd. Dat laatste wordt al gedaan, het afschieten van ruim 1.800 herten door boswachters van Staatsbosbeheer is in volle gang.

De rechtbank laste twee weken geleden een middagvullende zitting in voor de zaak, waar drie rechters op zijn gezet. Hun woensdag bekend gemaakte conclusie is dat de stichting niet bij hen moet zijn. ’Op grond van vaste rechtspraak is de hoofdregel dat er geen taak voor de civiele rechter is weggelegd als hetzelfde resultaat ook via de bestuursrechter kan worden bereikt.’

Zieke merrie

Van Straaten noemt de uitspraak desgevraagd ’teleurstellend’. ,,We gaan nadenken over nieuwe stappen. Eén ding is zeker: we geven niet op.’’

De rechtbank wijst erop dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toeziet op naleving van de Wet dieren. De NVWA is al ingeschakeld, zegt Van Straaten. Onder meer voor het ondermaats behandelen van een zieke merrie, wat haar fataal zou zijn geworden.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.