Commentaar: Het klimaat gaat geld kosten

Pascal van Dongen

De Nederlandse invulling van het klimaatakkoord van Parijs moet vrijdag getekend worden. Overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen moeten afspraken maken over de aanpak van milieuproblemen.

Maar of het zo ver komt, is maar de vraag. De onderhandelingen beperken zich ogenschijnlijk kenmerken tot de vraag: ’wie gaat het betalen’. Maar zolang economische motieven leidend blijven, verliest het milieu.

Natuurlijk kun je de kosten voor het verder verval van onze aarde niet afwentelen op de lage inkomens. De grote vervuilers gaan zeker betalen maar niemand blijft buiten schot. Minder produceren en minder verbruiken is de oplossing. Dat gaan we allemaal voelen, groot- of kleinverdiener. Daar is niet aan te ontkomen.

Maar door alles om te slaan naar economische waarden, geven we aan dat we het probleem niet serieus genoeg nemen. Als je als land bedreigd wordt door een vreemde mogendheid, twijfelt niemand over de inzet van benodigde middelen. Hoe duur dat ook mag zijn. In dit geval moeten we ons ook realiseren dat er een catastrofe dreigt.

Het klimaat moet aangepakt wordt als een concreet veiligheidsprobleem. Hoe de aanpak te betalen, is van later belang. Voor steggelen over geld is het al veel te laat.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.