Weer vrijspraak directeur en regiomanager na overlijden 81-jarige Haarlemse

Persbureau Argos
Haarlem

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de directeur en de regiomanager van een inmiddels failliete thuiszorgorganisatie vrijgesproken van de verdenking dat zij verantwoordelijk waren voor het overlijden van een 81-jarige vrouw.

De Haarlemse overleed in december 2012 onder meer aan de gevolgen van onderkoeling nadat zij twee dagen alleen hulpeloos in haar huis had gelegen.

De advocaat-generaal eiste twee weken geleden 2 maanden celstraf voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur voor dood door schuld.

De directeur en de regiomanager zouden onprofessioneel en inadequaat hebben gehandeld toen de alarmcentrale de organisatie op de hoopte stelde van de alarmmelding van het slachtoffer, waardoor de vrouw in hulpeloze toestand thuis aan haar lot overgelaten werd en uiteindelijk overleed.

Hoger beroep

De regiomanager en de directeur werden eerder door de rechtbank Haarlem vrijgesproken. Het openbaar ministerie ging in 2017 tegen deze uitspraak in hoger beroep.

De hoogbejaarde vrouw sloeg alarm nadat ze was gevallen. Ondanks dat de alarmcentrale haar noodkreet doorspeelde naar de thuiszorgorganisatie, kreeg de vrouw geen hulp.

Er komt weliswaar een ZZP'er van de zorgorganisatie die avond een kijkje nemen bij het huis van de vrouw, maar als er naar herhaaldelijk aanbellen niet wordt opengedaan, besluit zij een collega te bellen die aangeeft dat zij na het weekend nog wel een kijkje bij de vrouw zal nemen.

Twee dagen later ontvangt de politie een melding van de schoondochter van het slachtoffer. Zij woont in Noorwegen en maakt zich zorgen omdat ze haar schoonmoeder al een paar dagen telefonisch niet te pakken kan krijgen.

Onderkoeld

De politie gaat kijken en ziet de schoonmoeder door het keukenraam roerloos op de grond in de woonkamer liggen.

De suikerpatiënte is ernstig onderkoeld en heeft extreem hoge bloedsuikerwaarden. Twee dagen later overlijdt de vrouw in het ziekenhuis.

Het hof realiseert zich dat het overlijden van de vrouw en de aanleiding daarvan tragisch zijn geweest voor en grote impact hebben gehad op de nabestaanden.

Hoe invoelbaar dit verdriet en de bijbehorende emoties ook zijn, is het hof van oordeel dat gelet op de inhoud van het dossier en hetgeen door de verdachten is verklaard niet met zekerheid is komen vast te staan dat de verdachten schuldig waren aan de dood van de vrouw.

Nu het hof opnieuw tot een vrijspraak komt, wordt ook de schadevergoeding van 3.700 euro voor onder meer de begrafeniskosten niet aan de nabestaanden toegewezen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.