Zelfbouwproject ’Pionieren in IJmuiden’ krijgt vervolg

De basisschool aan de Lagersstraat wordt gesloopt voor zelfbouwwoningen.© Archieffoto

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Zelbouwproject ’Pionieren in IJmuiden’ krijgt waarschijnlijk eind 2019 een vervolg.

In 2015 begon het project met drie zelfbouwlocaties in het Jan Ligthartgebouw in IJmuiden, aan het Snippenbos in IJmuiden en aan de Van den Vondellaan in Driehuis.

Naar verwachting eind 2019 gaan er 17 kavels aan de Van Diepenstraat in Velsen-Noord en 14 kavels aan de Lagersstraat in IJmuiden in de verkoop.

Hoeveel de kavels gaan kosten, wordt later bekend gemaakt. Wel duidelijk is dat er aan de Lagersstraat rijtjeswoningen komen. Daarmee is ook direct duidelijk dat de voormalige Theo Thijssenschool/De Vliegende Hollander gesloopt gaat worden.

Wethouder Sebastian Dinjens (GroenLinks, ruimtelijke ontwikkeling) zegt dat er wel onderzocht is of in de school, net als bij het Jan Ligthartgebouw, woningen in het pand konden komen.

,,De school is niet geschikt voor een operatie als Jan Ligthart. De vorm van het gebouw is daar niet voor geschikt, terwijl de vorm van de grond is ideaal voor rijtjeswoningen.’’

Wanneer de school gesloopt wordt is nog onbekend, dat het markante gebouw tegen de vlakte gaat vindt de wethouder ook wel jammer: ,,Het is een leuk gebouw.’’

Om de kavels te kunnen verkopen moet het bestemmingsplan worden aangepast, naar verwachting zal de gemeenteraad daar in 2019 over stemmen. Daarvoor al krijgen omwonenden de mogelijkheid om te laten weten wat zij van het plan vinden. Daarover worden zij tijdig en persoonlijk geïnformeerd, laat de gemeente weten

Op de kavels mogen de nieuwe eigenaren zelf een woning ontwerpen en bouwen. Net als bij het bouwproject aan het Snippenbos worden de woningen welstandsvrij. De nieuwe eigenaren mogen dus creatief zijn qua indeling, kleur- en materiaalgebruik. ,,We toetsen wel op excessen’’, laat wethouder Dinjens weten.

,,Maar we zijn soepel en gaan er vanuit dat de nieuwe bewoners Velsen mooier willen maken op een creatieve en innovatieve manier. Het Snippenbos is goed gelukt. Daar is zelfs een bewoner die qua innovatie ver boven onze verwachtingen heeft gebouwd.

Loting

De kavels voor het zelfbouwproject worden deze keer via loting toegewezen. In de eerste editie van Pionieren was de verkoop op basis van ’wie het eerst komt’. Dagenlang stonden geïnteresseerden in de rij om een kavel te bemachtigen. Ook gingen er stemmen op dat dit een oneerlijke verkoopmethode was omdat mensen anderen zouden betalen om in de rij te staan.

Daarom heeft Velsen nu besloten dat geïnteresseerden zich op kunnen geven voor een loting. Iedereen die zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief ontvangt eind deze week een nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via pionieren@velsen.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.