Premium

Bij Straatjournaal is het al volop Kerst: honderd kerstpakketten voor honderd verkopers

Bij Straatjournaal is het al volop Kerst: honderd kerstpakketten voor honderd verkopers
Straatjournaalverkoper Eduard is uit Heiloo gekomen voor zijn pakket. Rechts hoofdredacteur Gwendelyn Luijk.
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Een warme muts, badschuim, een tandenborstel en tandpasta. Maar ook: koekjes, een lekker kaasje en kaarsen. Honderd kerstpakketten heeft Straatjournaal ook dit jaar weer weten samen te stellen voor evenzovele verkopers van de daklozenkrant van Haarlem en de rest van Noord-Holland.

Even voor half tien deze dinsdagochtend staan al diverse verkopers voor de deur te wachten om hun kerstpresentje in ontvangst te nemen. Niet alleen uit Haarlem, maar ook uit IJmuiden en Den Helder.

Of uit Heiloo, zoals Eduard. Het is het ritje waard. Zeker als je toch een nieuwe lading kranten wilt inkopen. Binnen wacht de Kerstman: Hohoho!

Veertien jaar geleden begon medewerkster Tillie Zegwaart met wat uit zou groeien tot een ware traditie. ,,In augustus begin ik er al mee’’, vertelt ze.

,,Toen stond ik al bij de Bolsiusfabriek voor kaarsen. En het was warm! We moesten daarna nog even naar De Bosch. Ik heb de auto geparkeerd op de beste schaduwplek die ik kon vinden. Anders was het kaarsvet waarschijnlijk aan alle kanten de auto uit gedropen.’’

Mutsen breien

Bij tal van bedrijven in heel Nederland weet Zegwaart donaties voor de kerstpakketten van Straatjournaal los te krijgen. Hier en daar wordt geld ingezameld, zodat aanvullingen kunnen worden gekocht. Dat gebeurde dit jaar bijvoorbeeld in de Haarlemse Pelgrimskerk. Met de opbrengst zijn de mutsen gekocht. Zegwaart: ,,Mensen van de kerk zijn ook zelf mutsen gaan breien. Fantastisch toch?!’’

Behalve het kerstpakket ligt er voor iedereen een cadeaubon van twintig euro klaar, te besteden bij de Albert Heijn.

Terwijl hoofdredacteur Gwendelyn Luijk nog een keer met schalen kerstbrood, -cake en chocoladekransen rondgaat, schalt Slade’s ’Merry Christmas, Everybody’ uit de speakers. ,,Allemaal meezingen!’’, roept coördinator Anthonie Vermeer. Hij geeft zelf het goede voorbeeld: ’So here it is, Merry Xmas. Everybody's having fun...!’ Aan de vrolijkheid van de aanwezigen kan het niet liggen, maar niemand zingt mee.

,,In de Roemeense cultuur, waar ik vandaan kom, is een feest altijd met muziek, dansen én zingen’’, vertelt Mihai Badea. ,,Hier is het meer: naar elkaar kijken. Maar het is wel heel gezellig.’’ Hij neemt er een plak kerststol bij.

’Roemenië is kapot’

Badea is een ervaren straatverkoper. Al elf jaar heeft hij zijn vaste stek bij de Albert Heijn in de Grote Houtstraat. ,,Roemenië is kapot’’, zegt hij. ,,Er is veel corruptie. Het land wordt bestuurd door slechte politici. Het is voor mij beter om hier te zijn.’’

Het kerstpakket zal hij thuis pas openmaken. Maar hij weet: ,,Dat wordt elk jaar beter! Dat is goeie kwaliteit hoor.’’

,,Schrijf maar op..’’, zegt hij dan: ,,Ik ben de beste straatverkoper van Haarlem. Van Nederland zelfs. Of eigenlijk van heel Europa!’’ Hij glimlacht.

Verkoper Maulid komt binnen. ,,Onze coverboy!’, roept Zegwaart. Maulid staat deze maand groot op de voorkant van Straatjournaal. Met kerstmuts en stralende lach. ,,Ha, gezellig!’’ En hup, daar is die lach van de coverfoto weer.

De radio speelt: ’It’s the most wonderful time...’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.