Kinderen met handicap in asielzoekerscentra slecht af

© ANP

Peter Schat
Den Haag

Het is met de behandeling van kinderen met een handicap in asielzoekerscentra slecht gesteld, oordeelt Defence for Children na eigen onderzoek. Een waslijst met problemen is dinsdag gepresenteerd aan de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Plus aanbevelingen voor verbetering.

Defence voor Children analyseerde 57 kwesties die het afgelopen jaar speelden en deed twaalf interviews over de leefomstandigheden van kinderen met een handicap in asielzoekerscentra.

De conclusie is dat de situatie in Nederland strijdig is met het VN-Kinderrechtenverdrag en het VN-Gehandicaptenverdrag. De leefomstandigheden zijn onder de maat, kinderen worden nodeloos beschadigd en krijgen bijna nooit een verblijfsvergunning.

Martine Goeman van Defence for Children: ,,Het is bijna onmogelijk om als kind met een handicap een medische vergunning of een asielvergunning te krijgen. Kinderen met zeer ernstige handicaps, die soms niet lang meer te leven hebben, worden afhankelijk gemaakt van de gunst van de staatssecretaris om in schrijnende zaken een vergunning te verlenen. Dat moeten we beter regelen in dit land.”

Dit soort kinderen lijdt aan bijvoorbeeld spierdystrofie, epilepsie die niet met medicijnen behandeld kan worden, stofwisselingsziekten, groeistoornissen, neurologische aandoeningen en het syndroom van Down.

Het rapport concludeert dat een asielzoekerscentrum niet de juiste plek is om een kind met een handicap te huisvesten vanwege stress, lawaai, gebrekkige hygiëne en kleine woonruimte.

Een van de aanbevelingen is huisregels voor betreffende gezinnen minder streng te handhaven. Nu worden door hen zelf gekochte dekentjes of stoelen waarop kinderen met een handicap beter zitten in beslag genomen.

Verdere aanbevelingen zijn een kind nooit zorg te weigeren omdat het geen verblijfsvergunning heeft.

Ook moeten gezinnen aan de behoeften van de kinderen met een handicap aangepaste woonruimte kunnen krijgen. Defence for Children constateert dat de weg naar een verblijfsvergunning soms zo lang was, dat het verblijfsrecht voor terminaal zieke kinderen te laat kwam.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.