NMCX: duurzaam Hoofddorp in een oude gymzaal

Een groene vergaderlocatie in een oude gymzaal.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Hoofddorp

Het nieuwe onderkomen van het centrum voor duurzaamheid NMCX is een grote uitdaging. Zie maar eens een oude, energie-lekke gymzaal die op de nominatie staat om te worden gesloopt voor nog een paar jaar om te toveren in een groen, comfortabel en circulair centrum om de noodzaak van duurzaamheid uit te dragen.

Toch is dat precies waar directeur Arjanne Lagendijk mee bezig is en dan het liefst voor zo min mogelijk geld. „De ramen zijn enkel glas, maar als je er goedkope folie op plakt heeft dat hetzelfde effect als dubbel glas”, geeft ze als voorbeeld. Het mes snijdt aan meerdere kanten: de medewerkers van NMCX zitten warm, de energielasten blijven beperkt en er kan aan inwoners van Haarlemmermeer worden getoond dat de folie bestaat, goedkoop en makkelijk toepasbaar is.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven heeft NMCX sinds de verhuizing naar de Prins Hendriklaan in Hoofddorp een handje geholpen. Dura Vermeer leverde tegen een vriendelijk prijsje materiaal en bouwde een verdieping in een deel van de zaal. Eronder zijn twee vergaderruimtes, erboven is het kantoor. „Zo kunnen we met infraroodpanelen alleen dat deel van de zaal verwarmen als de werkplekken worden gebruikt of als er vergaderingen zijn”, zegt Lagendijk.

Energiebedrijf Meerlanden leverde stellingen voor de opslag van leermaterialen en zette die ter plaatse in elkaar. „Voor projecten op scholen hebben we een soort bibliotheek vol spullen. In ons vorige onderkomen wisten we echt niet meer waar we dat moesten laten. Hier kunnen we alles overzichtelijk opbergen.” De kleedkamers en de voormalige opslagplaats van gymtoestellen waren binnen de kortste keren met al het materiaal gevuld.

„We hebben tien jaar in een gebouwtje naast heemtuin De Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan gezeten. Daar hadden we net zoveel ruimte als waar hier onze bureaus staan, terwijl er in de loop van de week vijftien tot twintig mensen aan het werk waren. Als we ’s zomers een vergadering hadden gingen we maar buiten zitten”, zegt Lagendijk tijdens een korte rondleiding door het nieuwe onderkomen.

„In 2015 kregen we het idee om naar deze zaal te verhuizen. Die werd gebruikt voor het project Hoofddorp Centraal, maar het grootste deel van de week gebeurde er niets. Dat kon makkelijk samengaan vonden wij”, aldus Lagendijk. Toch duurde het tot oktober dit jaar voordat de verhuizing door kon gaan.

„We hebben lang overwogen om naar circulair centrum C-Bèta aan de Rijnlanderweg te gaan. Daar hebben we uiteindelijk niet voor gekozen. Dat is meer een centrum voor ondernemers en het ligt buiten de bebouwde kom. Wij werken aan duurzaamheid voor de inwoners van Haarlemmermeer, hier zitten we midden in het centrum van Hoofddorp. Dicht bij die inwoners. Hier willen we laten zien dat er duurzame alternatieven zijn die de mensen thuis kunnen toepassen. Het is voor iedereen haalbaar, niet alleen voor een elite. We willen laten zien dat het kan en betaalbaar is, maar ook dat het moet vanwege de klimaatverandering.”

Lagendijk: „We hebben om te beginnen alle tl-lampen vervangen door led-verlichting, dat scheelt al enorm. Gaandeweg komen er nieuwe dingen bij, we zijn nog druk aan het inrichten. Er komt een stuk groen dak aan die muur daar, om de mensen te laten zien hoe dat eruit ziet. Verderop komt een moswand. We halen veel groen naar binnen, planten en bomen. Die krijgen we onder andere van mensen als ze er thuis geen plek meer voor hebben. Als er veel groen in je omgeving is voel je je beter. Daarom zijn honden hier ook welkom, dat doet de mens goed.”

Zonnepanelen

Helaas kunnen de zonnepanelen die NMCX al had hier niet worden gebruikt. „De gemeente vindt het dak niet goed genoeg om ze op te monteren. We zoeken er nog een bestemming voor”, zegt Lagendijk.

Zij gaat met haar medewerkers onvermoeibaar door met het onder de aandacht brengen van duurzaamheid. NMCX zet elk jaar een project op. Winst uit je woning, zwerfafval rapen, het waterproof maken van Haarlemmermeer, aandacht voor voedsel, beleefbaar groen: „We zetten elk jaar iets nieuws op dat we blijven doen. Daarbij spelen we flexibel en snel in op wat er op dat moment veel aandacht nodig heeft.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.