Militaire Kamer wijst verzoek Bennebroeker af om man voor rechter te brengen

Afghanistan-veteraan Erik Groenendijk.© Archief

ARNHEM

De tot levenslang veroordeelde oud-militair Admilson R. hoeft definitief niet voor de rechter te verschijnen vanwege de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in Afghanistan in 2010.

Een andere oud-militair die bij het incident was, Erik Groenendijk uit Bennebroek, wilde dat R. werd vervolgd omdat hij denkt dat R. de handgranaat in het voertuig had gegooid.

Maar de Militaire Kamer van het gerechtshof in Arnhem wijst het verzoek om vervolging dinsdag af.

Lees hier meer: ’Marechaussee kon moorden voorkomen’

Het Openbaar Ministerie (OM) weigerde eerder al tot vervolging over te gaan, maar moest op gezag van de Militaire Kamer wel nieuw onderzoek instellen naar de explosie.

Daarin is nu niet onomstotelijk vastgesteld dat R., die ontkent, inderdaad de granaat heeft gegooid of gerold.

R. zit een levenslange straf uit, omdat hij na zijn Afghanistan-uitzending samen met zijn broer Marcos R. drie roofmoorden pleegde in Drenthe.

Tijdens de rechtszaak heeft Admilson gezegd dat hij de granaat wél had gegooid, maar die verklaring trok hij later weer in. Het militaire hof ziet onvoldoende steunbewijs voor de bekennende verklaring en acht de kans dat een strafrechter tot een veroordeling zal komen, gering.

Groenendijk overleefde de explosie ternauwernood. Hij is diep teleurgesteld door de in zijn ogen ,,onnavolgbare'' uitspraak van het hof, meldde zijn advocaat Sébas Diekstra. Volgens hem is er genoeg bewijs voor de rol van Admilson R. om tot een veroordeling te kunnen komen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.