Commentaar: Vaasje

Mark Rutte.© EPA

Rens Koldenhof

Nederland is ’als een vaasje dat zomaar kapot kan vallen’. In een open brief op de website van de VVD roept premier Rutte ’al die gewone normale mensen’ op om Nederland te beschermen. Daarbij vergelijkt hij Nederland met een vaasje ’dat door 17 miljoen gewone en bijzondere mensen wordt vastgehouden’.

En dat dat ook mis kan gaan zien we in Groot-Brittannië, vindt Rutte. Daar hebben ze het vaasje uit de vingers laten glippen en zitten ze nu met niet te lijmen brokken.

In het vaasje van de minister-president steekt hij een bont boeketje ruikertjes. Een mix van het geuzenlied van de gele hesjes en de vertrouwde kneuterigheid van het touwtje van Jan Terlouw.

Van toen Nederland nog vijftien miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde telde en geluk nog heel gewoon was. Aangevoerd door een hele gewone, goedlachse kneuterpremier.

Maar kneuterig is Rutte allerminst. De premier, die niets moet hebben van visies, ligt al jaren steevast op een kaarsrechte behoudende koers. Royaal is hij vooral naar het bedrijfsleven, die immers al die gewone en bijzondere mensen werk bieden.

Maar de warme gevoelens voor het Holland van het vaasje, sluiten nieuwe Nederlanders of landgenoten in spe uit. Daarin is de premier bepaald niet kneuterig, maar kneiterhard.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.