Voedselbos Koedijk wint prijs voor biodiversiteit

Voedselbos Koedijk wint prijs voor biodiversiteit
Inge den Hartog (l) en Johan Lensink (r) van de Stichting De Groene Oase krijgen de eerste prijs uit handen van gedeputeerde Adnan Tekin.
© Foto HMC
Heiloo

Stichting de Groene Oase heeft met het plan voor een voedselbos in Koedijk de Gouden Roerdomp gewonnen. Ook haalde de stichting tijdens het congres Groen Kapitaal, in de Cultuurkoepel in Heiloo, ruim 2900 euro op.

Het was de derde keer dat de prijs - die biodiversiteit in de provincie Noord-Holland moet stimuleren - werd uitgereikt. De deelnemers aan het congres Groen Kapitaal bepaalden de winnaar door onder vier genomineerde projecten 10.000 euro te verdelen.

Stichting De Groene Oase heeft in Koedijk grond ter beschikking gekregen van de provincie waarop het voedselbos wordt aangeplant. Johan Lensink, een van de initiatiefnemers, was opgetogen over de prijs en het binnengehaalde geldbedrag. ,,Hiermee kunnen we de bomenplant financieren.’’

In het voedselbos komen onder meer fruitbomen, maar ook kunnen de bezoekers van het bos er straks walnoten en hazelnoten vinden. ,,Het is een openbaar terrein en de mensen mogen eten wat ze willen’’, aldus Lensink. Een plan voor een vlindersingel in Purmerend werd tweede en het project ’Plant jij er één bij’ om in Hoorn bij-vriendelijk te maken, was goed voor de derde plaats.

Het idee voor het platform Groen Kapitaal werd vier jaar geleden bedacht. Volgens Gerben Biermann, sectormanager groen bij de provincie was de provincie daarvoor eenzijdig gericht op het ontwikkelen van het Natuur Netwerk Nederland en Natura 2000 en niet op de biodiversiteit in de 80 procent van Noord-Holland die daarbuiten valt.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.