Haarlemmermeer bestrijdt autochaos bij Schiphol

© Foto ANP

Haarlemmermeer

Schiphol, marechaussee en gemeente Haarlemmermeer gaan de toenemende overlast op de weg bij de zeer drukke vertrekhal als gevolg van een wildgroei aan ’valet parking’ aanpakken. Vanaf 1 januari gaan boa’s ter plekke streng handhaven met boetes die kunnen oplopen tot 15.000 euro.

Volgens de algemene plaatselijke verordening (apv) van de gemeente is het aanbieden van de betaalde diensten op de openbare weg bij de luchthaven verboden. „Omdat het aantal auto’s op de voorrijwegen bij de terminal uit de hand loopt en er veel vaker onveilige situaties, opstoppingen en tal van serieuze incidenten zijn, willen we hieraan snel een einde maken”, aldus een woordvoerster.

De ruim twintig parkeerbedrijven op en rond Schiphol zijn in rep en roer. „Wij worden ineens genadeloos aangepakt, zodat Schiphol het alleenrecht krijgt op valet parking. Dat is oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik. Terwijl we nodig zijn, omdat er een tekort aan parkeerplekken is”, zegt eigenaar Karim Boukhidous van VIP Parking op Schiphol Rijk.

Bij valet parking geeft de reiziger zijn auto bij vertrek af aan een chauffeur van het ingehuurde bedrijf, die zorgt voor een parkeerplaats. Bij aankomst staat de auto weer klaar bij de terminal. De passagier hoeft dus niet zelf te parkeren.

„Door de ongebreidelde groei van deze aanbieders ontstaat er steeds meer chaos rond de luchthaven. Dat is onverantwoord. Wij verbieden niet alleen valet parking, maar alle diensten op die openbare wegen. Ook een bloemenkraam kan bijvoorbeeld strafbaar zijn”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.