Wel schuldig, maar geen straf voor ontvoerder kip Jip

Merlin Mulder
Amsterdam

Sandra van de Werd van stichting Comité Dierennoodhulp is door de rechter schuldig bevonden aan het stelen van een kip die werd gebruikt voor een studieproject. Toch krijgt ze geen straf opgelegd.

Dat maakte de Amsterdamse rechtbank donderdagmiddag bekend.

Van de Werd nam in 2016 kip Jip mee uit de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. De kip was door een student in een ren gezet en medestudenten konden over haar lot stemmen: dood of blijven leven.

De kip zou, met meer stemmen voor ’dood’, geslacht worden door de student om zo bewustwording over vlees eten te creëren. Maar Van de Werd vond dit niet kunnen en nam de kip mee.

Toen een schoolmedewerker haar wilde tegenhouden, werd ze aangehouden en kreeg zij een boete opgelegd van 200 euro.

Die weigerde de dierenactiviste te betalen, omdat ze vond dat geen diefstal had gepleegd maar een hulpbehoevend dier had gered.

Volgens de rechtbank waren de omstandigheden in het hok van kip Jip niet zo slecht, dat het dier meteen gered moest worden. Jip verkeerde niet in directe nood. Ook was het nog onzeker of de kip überhaupt geslacht zou worden, omdat er nog een paar dagen gestemd mocht worden over haar lot.

Dit betekent dat de dierenactivist dus diefstal heeft gepleegd, aldus de rechtbank. Maar omdat het meer dan twee jaar heeft geduurd voor de zaak behandeld is, en omdat de vrouw verder geen strafblad heeft, heeft de rechtbank besloten haar geen straf op te leggen.

Overigens maakt Jip dit allemaal niet meer mee: de kip stierf een paar maanden na de ontvoering een natuurlijke dood.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.