Premium

Charles Darwin gaf vrouwen de ruimte

Tessa van Delft en Norbert Peeters.© Foto Hielco Kuipers

Charles Darwin woonde het grootste deel van zijn leven vrij geïsoleerd op zijn landgoed bij het dorpje Down in Kent, maar eenzaam was hij niet. Dagelijks kreeg de beroemde Britse natuuronderzoeker brieven van natuurliefhebbers die zijn belangstelling voor orchideeën, klimplanten en sleutelbloemen deelden, en die hem op de hoogte stelden van hun observaties en ontdekkingen.

Na de publicatie van zijn vorige boek over Darwin, ’Botanische revolutie’, kreeg filosoof Norbert Peeters tijdens lezingen ’vooral op scholen’ steeds vragen: deelden ook vrouwen hun observaties en ideeën met Darwin? ,,Jazeker’’, bevestigt Peeters. ,,Wel honderd!’’

Samen met genetisch onderzoeker Tessa van Dijk besloot Peeters een boek uit te geven om tien van deze vrouwen aan de vergetelheid te ontrukken. Hiervoor putte hij uit het Darwin Correspondence Project van de Universiteit van Cambridge, dat al diens brieven online beschikbaar maakt. Onder meer biologen Menno Schilthuizen en Auke-Florian Hiemstra en wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen leverden minibiografieën.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.