Wachten op sleepboot die tjalk terugbrengt

Het zit eigenaresse Mary niet mee met haar nieuwe aankoop.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Gestrand bij de pont over het Noordzeekanaaal in Velsen-Zuid, dat is het verhaal van Jelle Bras uit Amsterdam en Mary Frank uit Londen.

Mary had de tjalk, de ’Vrouwe Petronella’, een jaar geleden gekocht en toen bleek dat het uit 1876 stammende schip nogal wat mankementen had.

Er zaten gaten in de romp die lekkage veroorzaakten. Ze zocht contact met een van de vorige eigenaren Jelle Bras, omdat zijn naam nog op de meetbrief stond. Een meetbrief is een certificaat waarin de hoofdafmetingen van een schip vermeld staan.

De zeventigjarige Jelle had het schip tot tien jaar geleden drie decennia lang in zijn bezit. Toen het zeilen met het historische schip fysiek te zwaar werd voor hem en zijn vrouw, had hij de ’Vrouwe Petronella’ in de verkoop gezet. En nu na, tien jaar, is er dus weer een korte hereniging met zijn oude liefde.

Hij zou Mary helpen met het wegvaren vanaf de werf in IJmuiden waar het schip was gerepareerd. Maar al kort na de sluis bleek de extra plaat die aan de onderkant was gelast, niet voor waterdichtheid te zorgen.

,,De motor viel na een paar honderd meter uit”, zegt Jelle. ,,We dreven stuurloos op het kanaal. Gelukkig stond er een sterke wind die ons naar de kant liet drijven. Hier bij de pont konden we bij de steiger aanleggen.”

Mary: ,,Dat was geluk, want voor hetzelfde geld waren we verderop op de stenen gestrand. Dan had ik heel wat meer schade gehad.”

En nu is het wachten op de sleepboot die het schip terug naar de werf kan brengen. ,,Ik had er meer van verwacht toen we de tjalk zondag op gingen halen”, zegt Mary. ,,Het schip lag al acht maanden op de werf en ik ging ervan uit het nu allemaal in orde was. Niet dus.”

Mary, timmerman van beroep, is van plan om naast haar werk in Londen volgend jaar uitstapjes met de tjalk te gaan houden. Tochten naar Frankrijk, België en Duitsland. En wellicht ook naar Nederland. Als het schip straks gerepareerd is, vaart ze ermee langs de kust richting Het Kanaal om daar de oversteek naar Engeland te maken. ,,Ik hoop dat het me lukt om in het voorjaar met het schip in Londen te zijn.”

De sleepboot komt eraan. Handig manoeuvreert deze langs de gehavende tjalk en koppelt zich met trossen vast. Even later vertrekt het geheel. Zo direct eerst maar eens een goed gesprek met de mensen van de werf voeren.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.