Premium

Kinderen gedenken op Wereldlichtjesdag Haarlem: ’Verder leven zoals ze hadden gewild’

Kinderen gedenken op Wereldlichtjesdag Haarlem: ’Verder leven zoals ze hadden gewild’
Ouders ontsteken kaarsjes voor hun overleden kinderen.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Dat het verlies van een kind pijnlijk en verdrietig blijft, werd nog eens onderstreept bij de Haarlemse bijeenkomst van Wereldlichtjesdag zondag.

Wereldlichtjesdag is een dag waarop ouders stil kunnen staan bij het verlies van hun kind of kinderen. Overal ter wereld steken op 9 december om zeven uur ’s avonds ouders kaarsjes aan voor hun overleden kinderen.

Zo ontstaat er een wereldwijd lint van licht, legt Ariënne Post voor de bijeenkomst uit. Ze weet wat het is om een kind te verliezen, haar zoontje Teun overleed. ,,We houden ze levend door dingen te doen in hun naam”, zegt ze op de avond.

Even voor zeven uur zondagavond kwamen meer dan vijftig mensen bij elkaar in de Oosterkerk om stil te staan bij hun verlies.

Het verdriet zit veel van hen duidelijk nog hoog, ook al is het overlijden van een zoon of dochter al jaren geleden.

Soms zijn de andere kinderen en kleinkinderen meegekomen om de moeder een hart onder de riem te steken. Vaak pakt iemand even een zakdoek of legt iemand anders een troostende arm om de schouder.

,,Het lijkt het verlies van de toekomst te zijn, die niet kwam, dat zo´n pijn doet”, memoreert dominee Egbert de Lint in zijn welkomstwoord. ,,Jullie leven verder met de gedachte zo te leven als jullie kind voor jullie had gewild.”

Wat Juliette Zwaan die haar dochtertje Felice verloor in haar bijdrage aan de avond onderstreept. ,,Ik voel dat ik voor jou het beste uit het leven moet halen, zodat je in mij verder leeft.”

Hoogtepunt van de avond is het ontsteken van de kaarsjes om zeven uur. Ouders komen naar voren om met hun kind in gedachten de kaarsjes rondom de wereldbol kandelaar van de kerk aan te steken. Daarna worden 33 namen van overleden kinderen genoemd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.