Premium

Groenmarktkerk in Haarlem blijkt winters sprookjespaleis [video]

Groenmarktkerk in Haarlem blijkt winters sprookjespaleis [video]
It's Christmas Time in de Groenmarktkerk
© foto united photos/laurens bosch
Haarlem

In de Nieuwe Groenmarktkerk in Haarlem werd vrijdagavond het kerstseizoen geopend met de show ‘It’s Christmas Time, The Santa Edition’. De kerstman was er uiteraard, maar deze kerstshow was toch vooral een verrassend musicalfeest.

Vorig jaar produceerde Van Tok Music Entertainment van Haarlemmer Chiel van Tok voor het eerst een kerstshow in de Groenmarktkerk met als publiekstrekkers pianist Cor Bakker en zangeres Madeline Bell.

Dit jaar doet Van Tok er een flinke schep bovenop door de Engelse actrice en musicalster Lenna Lee-James en soulzanger Steffen Morrison als hoofdgasten te contracteren.

De presentatie was in handen van actrice en musicalster Vajèn van den Bosch (hoofdrol musical ‘On Your Feet’) en musical-allrounder Matthijs van der Meer. Beiden zongen en dansten mee in ensemblenummers.

‘Laat u verrassen’ zegt Chiel van Tok in zijn vooraankondiging. Maar voor een vrij ongewis programma met niet bij iedereen bekende namen zijn de kaartjes te duur en de kerkbanken te hard. Vrijdagavond was de kerk bij lange na niet vol.

De mensen die wél kaartjes kochten hadden geluk, want ze zagen een wonderbaarlijk fantastisch programma vol professionele zang, dans en kerstvrolijkheid, met vaart gebracht.

De kerk gaf zich niet gewonnen als concertzaal, maar voor iedereen was er goed zicht op het verhoogde podium. Een band van acht ervaren musici speelde de sterren van de hemel, de geluidsinstallatie deed z’n uiterste best en de kleurige lichtshows veranderden het oude kerkgebouw in een winters sprookjespaleis.

Jenna Lee-James is een ‘West-End-star’ uit Londen. Die aanbeveling zal vooral de aandacht trekken van musicalfans, die deze theaterwijk kennen. De Engelse actrice en zangeres is in Nederland omdat ze vanaf 20 december de hoofdrol speelt in de Engelstalige musical ‘Cats’ in Amsterdam.

Haar vertolking van het lied ‘Stay with me till the morning’ was fenomenaal en ontroerend. Steffen Morrison is een jonge soulzanger, die zijn draai vond.

Vanaf de oude preekstoel zong hij ‘Cold as Christmas’ van Elton John. Aan het eind van de show liet Morrison in twee nummers zijn eigen repertoire horen. Het soulzweet vloeide langs zijn wangen en het publiek danste.

In korte films tussendoor bezocht ‘Santa’ (Barry Stevens) een paar Haarlemse winkels. Hij kocht kleding, een bekend kinderboek over beren en chocola. In de films fungeerden onder anderen acteurs Alfred van den Heuvel en Hakim als verkopers.

Heel leuk was ook de deelname van een groep musicalkinderen aan het programma, de meeste met ervaring in grote musicals als bijvoorbeeld Ciske de Rat. ‘Krijg toch allemaal de klere’ klonk het in de Groenmarktkerk.

Van rinkelende sleebelletjes tot verdomde eenzaamheid, de kerstgedachte werd gevarieerd uitgedragen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.