Meten moet cijfers Schiphol betrouwbaar maken

Meten moet cijfers Schiphol betrouwbaar maken
Amsterdam

Het meten van geluid moet de cijfers over de hinder van Schiphol betrouwbaarder maken. ,,Dat helpt bij de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid’’, stelde Schiphol directeur Dick Benschop.

Het woord Schiphollen klonk zaterdag regelmatig tijdens de Luchtvaartdag in de Amsterdom in Amsterdam. Luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen sloot die bijeenkomst af, al werd ze daarbij eerst getrakteerd op enkele actievoerders. Met een petitie en geluiden van opstijgende vliegtuigen. ,,We zijn het zat, we worden gek van de herrie. Hou op met het Schiphollen. Wij willen krimp.’’

De minister benadrukte dat ze juist het vertrouwen wil terugwinnen. ,,Daarvoor is transparantie nodig. Zo is er een verschil tussen berekenen en meten van geluid. Dat moet wel met elkaar gaan stroken, vandaar dat we nu deskundigen uit binnen- en buitenland bij elkaar zetten.’’ Wat betrouwbaarheid betreft moet volgend jaar wanneer de Milieu Effect Rapportage klaar is, die rapportage nog worden getoetst.

Wonen

Hoe het verder gaat met Schiphol? ,,Groei? Krimpen? Er staan banen op het spel. Er zijn geen makkelijke oplossingen meer. Dat zie je ook met het dilemma van wonen en vliegen. We hebben liever minder overlast omdat er ook een grote woningbouwopgave is. Waar gaan we die neerzetten? Die discussie moet onder leiding van wethouders en gedeputeerden worden gevoerd’’, bepleitte de minister.

Bewonersvertegenwoordiger Kees van Ojik toonde zich fel. ,,Uit de huiskamergesprekken is gebleken dat de frustratie groot is. Het monster dat niet te temmen lijkt, veel mooie woorden, geen uitzicht op verlichting. De overlast is nu al te erg. Het is onvermijdelijk om op termijn over krimp te praten als je naar de klimaatdoelen kijkt.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.