Meerderheid omwonenden tegen groei van Schiphol

Meerderheid omwonenden tegen groei van Schiphol
Amsterdam

Groei van de luchthaven Schiphol krijgt slechts de steun van 29,8 procent van de omwonenden. 38 procent wil het op het huidige niveau van 500.000 vluchten laten en 24 procent wil juist minder vluchten.

Dat blijkt uit de internetconsultatie die de Omgevingsraad Schiphol heeft uitgevoerd. Iedereen kon via internet, mail of zelfs een brief reageren op verschillende stellingen over de luchtvaart. Dat waren open vragen, met soms lange antwoorden als gevolg.

Ruim 4500 mensen hebben daaraan meegedaan. Tijdens de Luchtvaartdag in de Amsterdom in Amsterdam, onder de oude koepel van het Aviodome dat ooit op Schiphol stond, werden zaterdag de eerste resultaten bekend gemaakt. Ook op de website van de Omgevingsraad Schiphol zijn de uitkomsten ook te vinden.

Duidelijk is dat een ruime meerderheid geen extra vluchten wil. De overlast is al groot genoeg. Maar er zijn ook voorstanders van groei. Zij wijzen op de werkgelegenheid, zijn bang dat verbindingen vervallen of wijzen erop dat je op een snelweg ook niet zegt dat er niet meer auto’s mogen komen.

Meerderheid omwonenden tegen groei van Schiphol

De voorstanders van groei zijn vooral te vinden in plaatsen als Haarlem, Heemstede, Almere, Alphen aan den Rijn, Almere, Amsterdam en Haarlemmermeer. Gemeenten waar ook veel werknemers wonen.

Toch is volgens de onderzoekers nergens gebleken dat bedrijven als KLM hun werknemers hebben gevraagd om de enquête massaal in te vullen. Er zijn maar weinig voorgeprogrammeerde antwoorden te ontdekken.

Nachtvluchten

Het verzet tegen nachtvluchten is nog veel groter. Maar liefst 66 procent wil minder nachtvluchten en slechts 15 procent meer. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer, Bussum, de IJmond en de Leidse regio wil men minder nachtvluchten. Zij vinden hun nachtrust en gezondheid belangrijker.

Het ongenoegen over het snel groeiende aantal vluchten, was ook tijdens de Luchtvaartdag overduidelijk. Al voor de ingang hadden actievoerders van Greenpeace zich opgesteld.

Zij zijn tegen groei van de luchtvaart en lieten de bezoekers kiezen tussen een toegangspoortje ’voor’ of ’tegen’ groei. Bij aanvang van de bijeenkomst peilde de dagvoorzitter nog even de mening in de zaal: een ruime meerderheid is tegen groei.

Gemor

Na enkele vragen en inleidende praatjes van Hans Alders en de directeur-generaal van het ministerie, begon het gemor in de zaal al.

Meerderheid omwonenden tegen groei van Schiphol

„Wat een slap geouwehoer. Het gaat toch niet alleen over luchtvaart, maar toch ook over belemmeringen die dat oplevert in een gebied van Alkmaar tot Leiden en van de kust tot Utrecht”, merkte een deelnemer op. „Jullie kijken helemaal niet naar CO2 en lullen alleen maar over toch weer groei”, viel een ander hem bij.

Een bewoonster merkte nog op dat het hele circus van bijeenkomsten dat is gehouden, alleen maar de schijn van inspraak geeft. „Consensus krijg je toch niet.”

Toch hoopt Hans Alders daar nog op. Hij leidt de onderhandelingen tussen sector, overheden, bewoners en milieugroepen. Mocht er namelijk wel een unaniem advies komen, dan kan de politiek daar eigenlijk niet meer omheen. Sowieso heeft de Tweede Kamer het laatste woord.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.