Trump wil ex-minister terug op Justitie

Trump wil ex-minister terug op Justitie
Washington

De Amerikaanse president Trump wil dat de voormalige justitieminister William Barr terugkeert op dat departement. Hij draagt hem daarom voor als kandidaat-minister, zei Trump vrijdag.

De 68-jarige Barr was begin jaren negentig minister van Justitie onder de afgelopen week overleden Republikeinse president George Bush. Trump heeft het heel vaak aan de stok gehad met justitieminister Jeff Sessions die in november moest opstappen.

Barr heeft zich eerder kritisch uitgelaten over het speciale onderzoek van Robert Mueller naar mogelijke banden van de entourage van Trump met Russen tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Trump vindt dat onderzoek een op niets gebaseerde heksenjacht tegen hem. Het onderzoek staat formeel onder toezicht van het ministerie van Justitie.

Onderzoek

Mueller wil vrijdag met informatie komen over de stand van zaken in zijn onderzoek. Hij gaat dan volgens Amerikaanse media in op de vraag in hoeverre ex-medewerkers van Trump hem hebben geholpen of gehinderd in zijn onderzoek. Het gaat dan vooral om ex-campagneleider Paul Manafort, een voormalig advocaat en vertrouwensman van Trump, Michael Cohen, en ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Volgens de nieuwszender CNN heeft Muellers team ook de stafchef van het Witte Huis John Kelly aan de tand gevoeld. Hij zou de afgelopen maanden met de onderzoekers hebben gesproken. Juristen in het Witte Huis wezen afgelopen zomer nog een verzoek af van Mueller om Kelly te horen.

John Kelly

Kelly staat overigens nu op slechte voet met Trump en wordt volgens Amerikaanse media zeer binnenkort vervangen door de 36-jarige Republikein Nick Ayers. Eerder was Ayers een medewerker van Trump en activist voor de America First Policies, een pro-Trump denktank. Hij werkt nu voor vicepresident Mike Pence

Trump heeft vrijdag ook gezegd dat hij graag wil dat een voormalige tv-presentatrice en journaliste van, 'Fox and Friends', Heather Nauert, de nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur wordt. De 48-jarige Nauert werkt momenteel als woordvoerster op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie