Teylers Museum in Haarlem langer open voor tekeningen van Da Vinci

De 150.000e bezoeker voor Teylers is bereikt. Marc en Wiljan Müller kregen een bloemetje.© United Photos/Paul Vreeker

Jaap Timmers
Haarlem

De belangstelling voor de 33 tekeningen van Leonardo da Vinci is zo groot dat het Teylers Museum heeft besloten de toegangstijden in en na de kerstperiode te verruimen. Van 27 december tot en met 6 januari kunnen bezoekers tot acht uur ’s avonds in Haarlem terecht, behalve op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.

Tot nog toe zagen 65.000 betalende bezoekers de creaties van de oude meester. Volgens een woordvoerder zal de Da Vinci-teller op circa 100.000 bezoekers uitkomen als de tentoonstelling zal zijn afgesloten.

Daarmee koerst ’s lands oudste museum af op het hoogste bezoekjaarcijfer ooit. Dit zal uitkomen in de buurt van de 177.000. Het oude ’record’ stond op bijna 158.000 in 2016. In dat jaar waren er geen ’blockbusters’ zoals in 2005 en 2012 met respectievelijk Michelangelo en Rafaël.

Vrijdag ontvingen twee bezoekers uit Nijmegen een bloemetje van Teylers-directeur Marjan Scharloo. Marc en Wiljan Müller werden om half elf tot hun verrassing uit de rij geplukt, op het moment dat de bezoekteller op 150.000 sloeg.

Scharloo vond het geweldig dat kunstliefhebbers er een lange reis voor over hebben om naar Haarlem te komen. Door de uitbreiding van de bezoektijden wil Teylers Museum zoveel mogelijk mensen een kans geven om naar de tekeningen van Da Vinci te komen kijken.

Om de bezoekersstroom in goede banen te leiden werkt het Da Vinci-overzicht met time-slots. Per half uur kunnen tweehonderd mensen naar binnen. Zo krijgt iedereen de kans alle tekeningen goed te bekijken. Kaartjes kunnen enkel online besteld worden op de website van Teylers.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.