Over grafiet praten in het voetbalstadion

Uitstoot bij Tata Steel.© Archieffoto

Van onze verslaggeefster
Velsen-Zuid

De bijeenkomst over de uitstoot van Tata Steel wordt dinsdag 11 december niet gehouden in Velsen-Noord, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar in het Rabobank IJmond Stadion in Velsen-Zuid. Er wordt geen uitleg gegeven, maar de aanwezigen mogen zelf zeggen wat ze er van vinden.

Aanleiding voor de bijeenkomst zijn de grafietregens die het afkoelen van de slakkenpannen van Tata Steel bij Harsco met zich meebrengen, in Wijk aan Zee. Er zijn al eerdere bijeenkomsten geweest.

De organisatie van deze derde bijeenkomst, ditmaal niet in Wijk aan Zee, is in handen van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Het resultaat van de avond moet een advies worden aan de overheden en Tata Steel.

De IJmondgemeenten hopen ’een goed gesprek over de verwachtingen die omwonenden hebben van Tata, de provincie en de gemeenten’.

De avond begint om 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Er wordt gestart met een korte gezamenlijke aftrap waarna de bezoekers worden opgedeeld in groepen van maximaal vijftien personen die met elkaar in gesprek gaan. Inwoners kunnen in die groepen hun zorgen kwijt, mogelijke oplossingen en vragen, want ook sluiten vertegenwoordigers van de betrokken partijen zich aan.

Op de avond zijn de Omgevingsdienst IJmond, Tata Steel, provincie Noord-Holland, de GGD en de drie gemeenten zelf aanwezig.

Rond 22 uur is de bijeenkomst afgelopen. De gemeenten zeggen dat het resultaat van de avond ’een stappenplan wordt waarmee we aan de slag gaan’. ,,Ook na 11 december is het gesprek niet afgelopen en houden we contact met inwoners zodat zij ons scherp kunnen houden en helpen bij de afspraken die we met elkaar maken’’, aldus de gemeenten. Aanmelden is niet nodig voor de avond.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.