Cuba gaat vervoersproblemen Havana te lijf

Cuba gaat vervoersproblemen Havana te lijf
Havana

De Cubaanse regering importeert honderden busjes en tientallen bussen om de transportproblemen in hoofdstad Havana te lijf te gaan. Die zijn verslechterd doordat veel taxichauffeurs er de brui aan hebben gegeven vanwege aangescherpte wetgeving voor de private sector.

Taxichauffeurs morren over de nieuwe regels die eerder dit jaar van kracht werden. Zij worden nu bijvoorbeeld verplicht een bepaalde hoeveelheid brandstof af te nemen bij tankstations van de staat. Dat moet voorkomen dat bestuurders hun tank volgooien met goedkopere benzine die ze op de zwarte markt hebben gekocht.

Cubanen in de hoofdstad maken al tientallen jaren gebruik van de vele duizenden taxi's die er rondrijden. Het gaat in veel gevallen om klassieke Amerikaanse auto's. Sommige taxichauffeurs klagen nu dat ze niet meer kunnen rondkomen. De staatssecretaris van Transport, Marta Oramas, zei donderdag dat ongeveer achthonderd bestuurders hun vergunning hebben ingeleverd.

Minister Adel Yzquierdo (Transport) zei echter goed nieuws te hebben voor inwoners van Havana. ,,Eind december en begin januari komen de vierhonderd minibusjes binnen die de staat op de kop heeft getikt'', beloofde hij. De autoriteiten hebben bovendien negentig bussen gekocht.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie