Docu over bezetting Nederlands-Indië in Filmschuur Haarlem

© Publiciteitsfoto

Leontien van Engelen
Haarlem

Filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle ontdekte in zijn ouderlijk huis een oude Rode Kruis-doos uit de oorlog. Hij vond stapels brieven en een wereld van liefde, vertwijfeling, hoop en angst opende zich voor hem.

De brieven vertellen het verhaal van zijn ouders en zijn zus in een tijd van onveiligheid, lijden en verlies, geschreven na de capitulatie van Japan in 1945. Chris de Ceuninck van Capelle maakte de documentaire ’Mijn familie in tijden van oorlog’ en volgt daarin nauwgezet hun verhaal over de ontberingen in de kampen, de onmenselijke transporten in de zogenaamde hell ships en de belegering van het familiehuis.

De bewogen geschiedenis komt tot leven, en dat is zeker ook belangrijk voor de jongere generaties. De film eindigt met de gevolgen van een oorlog: de trauma’s die de betrokkenen vaak nog dagelijks ervaren. Aan het woord komen de laatste overlevenden en lotgenoten van de familie.

De docu ’Mijn familie in tijden van oorlog’ wordt op 15 december tweemaal vertoond in de Filmschuur in Haarlem, om 11.15 uur en om 12.30 uur. Toegang 6,50 euro.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.