Premium

Het blijft modderen met de bruggen in Haarlem

Het blijft modderen met de bruggen in Haarlem
Vrolijke gezichten bij de opening van de Figeebrug in september.
© archieffoto
Haarlem

Het blijft behelpen met de beweegbare bruggen in Haarlem. Waren verbindingen als de Catharijnenbrug, de Waarderbrug en de Melkbrug afgelopen zomer door de hitte dicht (of open) vanwege de uitzetting van het staal, nu is het behelpen met de Waarderbrug en de Figeebrug. De gemeente erkent de problemen en spreekt van ’een toevallige samenloop van omstandigheden’.

De Waarderbrug (tussen de Prinsenbrug en de Schoterbrug) ligt er al sinds maandag uit. Deze geautomatiseerde oeververbinding lijkt met een behoorlijk mechanisch euvel te kampen. Door onbekende oorzaak is een zogeheten pennenbaan kromgedrukt. Dat is een onderdeel dat volgens een woordvoerder ’niet zomaar ergens op de plank ligt’. ,,We hebben geprobeerd de brug beweegbaar te houden voor de scheepvaart maar dat is niet gelukt.’’

Toch gloort er licht aan de horizon. Donderdagmiddag is de overspanning rond 13.00 uur afgesloten voor alle verkeer in een ultieme poging de Waarderbrug te repareren. Vandaag zal blijken of dat is gelukt. Tijdens de werkzaamheden waren de afslagen naar de Waarderbrug op de Spaarndamseweg afgesloten. Dit gold ook voor de Industrieweg ter hoogte van de Heringaweg.

De Figeebrug is een ander verhaal. Deze nagelnieuwe wandel- en fietsverbinding tussen de Minckelersweg en het Figeeterrein vertoont al mankementen sinds hij half september in gebruik werd genomen. Door de verstoring kunnen de schepen van auto- en scheepssloperij Treffers of de zandboten voor Cementbouw in de Waarderpolder weliswaar doorvaren van en naar de Industriehaven, maar wandelaars en fietsers hebben het nakijken. De brug staat meer open dan dicht en als hij beweegt zijn het de brugwachters die de zaak handmatig bedienen.

De brug wordt normaliter van afstand automatisch bediend. Maar door storingen in de elektronica werkt de brug niet goed en lopen en fietsen zowel brugwachters als gebruikers geregeld - om het in voetbaltrainersjargon te stellen - ’achter de feiten aan’.

De gemeente Haarlem is het gemodder met die brug zat en gaat grover geschut inzetten. Komende maandag wordt de Figeebrug uit dienst genomen en wordt het hele mechanisme aan een nadere inspectie onderworpen. ,,We zetten alles op alles om de brug definitief operationeel te krijgen’’, aldus een woordvoerder.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.