Geen nieuwe dwangsommen voor Harsco wegens grafietregens Wijk aan Zee

Geen nieuwe dwangsommen voor Harsco wegens grafietregens Wijk aan Zee
Harsco stort een slakpan leeg.
© Bart Vuijk
IJmuiden

Slakverwerkingsbedrijf Harsco, verantwoordelijk voor de grafietregens in Wijk aan Zee, heeft de afgelopen zeven dagen geen nieuwe dwangsommen opgelopen vanwege overtreding van de milieuvergunning.

Het totaal aantal dwangsommen blijft op 21 staan. Elke dwangsom betekent dat er 5000 euro aan Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied betaald moet worden.

De last onder dwangsom die aan Harsco is opgelegd, is maximaal 150.000 euro.

De Omgevingsdienst kan desgevraagd niet aangeven waarom het ineens veel minder hard gaat met de dwangsommen. In de eerste twee weken van november zijn er 19 opgelegd, in de derde week twee en nu geen enkele.

De Omgevingsdienst kan ook niet vertellen of dit betekent dat Harsco zich nu wel aan de milieuvergunning houdt.

In die vergunning staat dat er geen stofemissies mogen worden opgeworpen ’twee meter uit de bron’. Of dat alleen geldt voor het storten van slakpannen, of ook voor andere stoffige activiteiten van Harsco zoals shovelbewegingen, is niet duidelijk.

Overigens heeft Harsco onlangs een rechtszaak verloren tegen de last onder dwangsom, die per 1 november is aangezegd door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Het bedrijf vond dat het meer tijd moest krijgen om de zaken in orde te krijgen. Daar ging de Omgevingsdienst niet in mee, en de rechter ook niet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.