Premium

Berechting rover uit IJmuiden ten einde

Berechting rover uit IJmuiden ten einde
Haarlem

De 20-jarige IJmuidenaar die voor een overval op restaurant Wok Four You in zijn woonplaats én voor straatroven in IJmuiden en Heemstede is veroordeeld, komt niet meer voor de rechter. Het openbaar ministerie legt zich neer bij de relatief milde straf die de man heeft gekregen.

Dat heeft een OM-woordvoerder desgevraagd laten weten. De rechtbank in Haarlem veroordeelde de IJmuidenaar afgelopen november voor de gewapende overval tot een werkstraf van dertig uur. De rechters vinden bewezen dat de IJmuidenaar eind november 2014 met een andere man gemaskerd de eigenaren van het restaurant aan de Kromhoutstraat aanviel. De slachtoffers werden naar de grond gewerkt en de overvallers gingen er met een klein geldbedrag vandoor.

Dna-sporen

De IJmuidenaar was ten tijde van het geweld dus nog minderjarig. De rechters die de zaak onder de loep namen, keken bij hun uitspraak onder meer naar dna-sporen die door de politie op een bivakmuts en kleding werden aangetroffen. Ook zien zij camerabeelden als belastend bewijs.

Met de werkstraf is de IJmuidenaar goed weggekomen. Als het aan de officier van justitie had gelegen, had hij een maand achter slot en grendel in een jeugdinrichting moeten doorbrengen. Maar kennelijk heeft de jonge overvaller zijn leven sinds twee jaar gebeterd. Het OM gaat dus niet in hoger beroep.

De IJmuidenaar kwam óók in de beklaagdenbank terecht omdat hij zich ondanks diverse waarschuwingen niet heeft gehouden aan de meldplicht bij de reclassering die bij zijn veroordeling voor straatroven in zijn woonplaats en in Heemstede werd opgelegd. Hierbij hingen hem negentig dagen jeugddetentie boven het hoofd.

Maar in deze zaak toonden de rechters zich eveneens milder dan het openbaar ministerie. In plaats van het door het OM geëiste verblijf in een inrichting legden de magistraten hem bij deze kwestie ’slechts’ honderdtachtig uur verplicht werken op.

Lees ook: Lichtere straf voor jonge overvaller uit IJmuiden

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.