Velserbroekse slijterij Graaman draait op vriendschap

Velserbroekse slijterij Graaman draait op vriendschap
Slijterij Graaman wordt opengehouden door zus Jeanette en vriend Ton.
Velserbroek

Spierpijn en koorts: het zal wel griep zijn, dacht Marcel Graaman een paar weken geleden nog. De eigenaar van slijterij Graaman in winkelcentrum Velserbroek kon er bijna niet verder naast zitten.

Een vleesetende bacterie nestelde zich in een wondje onder zijn voet en artsen moesten zijn voet en onderbeen amputeren. De ondernemer is aan het ziekenhuisbed gebonden, net nu de drukste tijd van het jaar voor zijn winkel is aangebroken. Noodgedwongen was de winkel enige weken dicht, terwijl zijn zus Jeanette Graaman en zijn vriend Ton Veenhof werkten aan een tijdelijke oplossing. Door een flexibele opstelling van de gemeente rondom de vergunning en een berg vrienden die via Whatsapp werden opgetrommeld, is de winkel sinds twee dagen gewoon weer open. Nou ja, gewoon.

,,Marcel is wel een vakidioot’’, lacht Veenhof. ,,Hij weet zoveel en kan alles vertellen over zijn producten, daar kan ik niet aan tippen. Ik heb een café en dus de nodige kennis en ervaring, maar dit is echt een speciaalzaak.’’ ,,Gelukkig weten de meeste klanten zelf waar ze voor komen’’, vult Graaman aan.

En als ze er echt niet uitkomen, dan bellen ze hun hulplijn. Want Marcel Graaman ligt dan wel in het ziekenhuis, veel liever was hij in deze drukke dagen in zijn winkel geweest. ,,Als zijn winterjas niet thuis lag, dan was hij hier allang geweest’’, omschrijft Graaman de werklust van haar broer. ,,Hij doet vanuit het ziekenhuis de bestellingen en de administratie, wij draaien de winkel. We hebben meerdere keren per dag wel contact.’’ Zo konden de twee de Campari niet vinden. Graaman nam even niet op en de klant moest helaas met lege handen de zaak verlaten. ,,En toen viel mijn oog natuurlijk direct op een fles daar’’, wijst Veenhof. De Campari. Ze kunnen er om lachen en de klanten zijn allang blij dat de slijterij weer open is zo voor de feestdagen. Vaste klanten pakken zelf hun favoriete fles, maar Veenhof en Graaman helpen iedereen die een vraag heeft. ,,We hebben ook cadeauverpakkingen gemaakt, daar zoeken mensen in deze maand toch naar.’’ Met elke klant wordt een praatje gemaakt, de gezondheid van Marcel wordt veel besproken. Zijn vaste klanten schrikken als ze het verhaal horen. ,,Sommigen zijn ook langs geweest in het ziekenhuis’’, weet zijn zus.

Graaman helpt haar broer wel vaker in december, maar is in het dagelijks leven secretaresse. ,,Ik voel het wel in mijn benen, een hele dag staan. Dat ben ik niet gewend.’’ Maar dat ze de winkel openhouden terwijl hij ziek is, staat voor haar buiten kijf. ,,Hij staat ook altijd voor mij klaar.’’ Toch is deze oplossing tijdelijk. Vanaf januari moet er een permanente oplossing komen, want Graaman is voorlopig nog niet terug, schatten de twee in. ,,Hij wacht nu op een revalidatieplek in Heliomare. Het gaat wel een paar maanden duren voor hij hier weer staat.’’ Deze maand is de slijterij gewoon open op de vaste tijden en extra op de zondagen voor kerst en oud en nieuw.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.