Jos Wienen zal nooit wijken voor intimidatie: ’Burgemeesters moeten ’sheriff’-rol behouden’ [video]

Wienen voor het stadhuis.

Bill Meijer enArthur de Mijttenaere
Haarlem

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem zal nooit wijken voor intimidatie en blijft de komende tijd gewoon zijn werk voortzetten. Wienen is, ondanks zijn zware beveiliging, van mening dat burgemeesters hun handhavende bevoegdheden in de stad moeten behouden.

Dat zegt de burgemeester, die nuchter en standvastig blijft onder de bedreigingen die al langer dan drie maanden aanhouden. Als Wienen in het stadhuis aan het werk is, staan er altijd zwaarbewapende politiemensen voor de deur geposteerd. Ook lopen er diverse agenten in burger rond, waardoor het aanblik van het stadhuis op de Grote Markt sinds september is veranderd.

Waar de bedreiging precies vandaan komt, kan Wienen niet zeggen omdat hij het niet weet. De verantwoordelijkheid voor de beveiliging berust volledig bij het Openbaar Ministerie. De persoonsbewaking is voor Nederlandse begrippen ongekend scherp. ,,De situatie is in zijn aard uniek voor Nederland,’’ zegt Wienen. ,,Als we nu zouden weten waar de bedreiging precies vandaan komt, hadden we er inmiddels iets aan kunnen doen.’’

Tekst gaat verder na de video.

Wienen vindt dat de burgemeester zijn taak als hoofdverantwoordelijke voor veiligheid en openbare orde van de stad moet blijven uitoefenen, inclusief alle daarbij behorende bevoegdheden. In de media is een debat gaande om burgemeesters van deze taak te ontlasten en bijvoorbeeld over te hevelen naar het Openbaar Ministerie. Burgemeesters zouden daardoor minder snel het mikpunt van zijn van bedreigingen uit bijvoorbeeld de hoek van de georganiseerde misdaad.

Wienen is het daarmee oneens, omdat de burgemeester als het toonaangevende gezicht van het gemeentelijk bestuur soms snel moeten kunnen ingrijpen. ,,Als er een gevaarlijke situatie ontstaat, bijvoorbeeld met een drugspand of een gokhal, kan een burgemeester het pand meteen sluiten. Als het via het OM gaat, duurt dat langer en blijft de stad dus langer onveilig.’’

Wanneer er een einde komt aan de bedreigingen en dus ook aan de zware veiligheidsmaatregelen, kan Wienen niet voorspellen. De burgemeester en zijn vriendin wonen niet meer in Haarlem en verblijven op een onbekend adres. Alle ongemakken in de persoonlijke levenssfeer nemen hij en zijn partner voor lief. Hij zet zijn werk, inclusief alle verplichtingen, gewoon voort en zegt nooit te zullen onderduiken.

Lees ook: ’Wienens situatie maakt rol burgemeesters niet anders’

En: Wienen: burgemeester die niet van wijken weet

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.