Patty wil rouw in rugzak verminderen

Patty Duijn kandidaat voor IJmonder van het Jaar.© foto United Photos

Carlo Nijveen
Santpoort-Noord

Een bevlogen dame. Zo karakteriseert scheidend IJmonder van het Jaar Nicolette Koopen de Santpoort-Noordse uitvaartbegeleider Patty Duijn.

Koopen ziet Duijn als haar ideale opvolger.

,,Zij zou de perfecte IJmonder van het Jaar zijn. Ze weet onder anderen zieken die gaan sterven goed te begeleiden. Ze toont ook zeer veel empathie voor nabestaanden en andere rouwenden die iemand moeten loslaten. Waardoor zij op een positieve manier kunnen terugkijken op de uitvaart en de begeleiding die ze krijgen’’, verduidelijkt Koopen.

De 45-jarige Duijn, ruim vier jaar actief als uitvaartbegeleider, toont zich tegelijkertijd vereerd en - oprecht - bescheiden.

,,Ik doe wat ik doe omdat ik vind dat dat nodig is. Op het overlijden van een dierbare heb ik geen invloed, dat is een feit. Maar wat ik wél kan veranderen, is hoe er met de dood wordt omgegaan. In de westerse maatschappij wordt de dood nog altijd gezien als iets engs. Mijn drijfveer bij dit werk is dat gevoel te doorbreken. Ik focus daarom op de levenden, de rouwenden. Dan heb ik het niet alleen over gezin, familie en vrienden. Ik richt me bijvoorbeeld ook op schoolgenoten van een overledene.”

Bij vijf van de tien uitvaarten die Duijn begeleidt, start haar werk al enige tijd vóór het overlijden.

,,Voor gezins- en familieleden en andere bekenden van ongeneeslijk zieken begint het afscheid nemen al wanneer iemand wegfietst bij het ziekenhuis met de boodschap: ’Je wordt niet meer beter’. Natuurlijk doet de dood pijn. Ik probeer ervoor te zorgen dat nabestaanden en anderen uiteindelijk zo min mogelijk rouw in een rugzak hoeven mee te dragen.’’

Nomineer jouw kandidaat

Wie verdient de titel IJmonder van het jaar 2018? Ken je iemand die woonachtig is in de IJmond en zich met passie ergens voor inzet? Nomineer jouw kandidaat door een mailtje te sturen naar: redactie.ken@nhd.nl of redactie@ijmuidercourant.nl. Met namen, telefoonnummers en motivatie. Je moet wel campagne voeren voor jouw kandidaat. Stemmen op een kandidaat kan nu nog niet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.