Chris B. van der Zwan doet stapje terug: ’Telstar laat je niet meer los’

Chris B. van der Zwan doet stapje terug: ’Telstar laat je niet meer los’
Van der Zwan en zijn vrouw bedanken Telstar. ’Mijn leven is verweven met de club’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Het is tijd voor een jongere generatie bij Telstar, vindt Chris B. van der Zwan. Na 34 jaar in het bestuur doet hij een stapje terug. Alhoewel, hij blijft sponsor, aandeelhouder en wordt technisch adviseur van de directie.

Chris van der Zwan is een man van doelen stellen. Als jongste bediende bij rederij Wijsmuller had hij een streven en dat was de belangrijkste man van het bedrijf worden.

,,Als kind was het mijn droom om profvoetballer te worden. Met mijn ouders ging ik altijd kijken naar zowel Stormvogels als VSV. Ik wilde op het veld staan van Sportpark Schoonenberg. Op mijn 23ste kwam er door een knieblessure een einde aan mijn voetbalcarrière. Ik heb toen alles op werk gegooid maar bleef dromen van de kleedkamer van Schoonenberg. Op een gegeven moment kwam de mogelijkheid om in het bestuur van Telstar te komen als penningmeester. Die functie vond ik niets maar het bracht mij wel dichterbij de kleedkamer.”

De stap naar de kleedkamer zette hij later. Als elftalleider. ,,Eenmaal daar werd ik besmet met het virus van Telstar. Als dat eenmaal vat op je heeft, laat het je niet meer los.” Van der Zwan straalt.

,,In de jaren tachtig kwam shirtsponsoring op. Real Madrid zei dat het daar nooit aan zou meedoen. Met een groep ondernemers zamelde wij toen geld in om het shirt van Telstar ook wit te houden. Dat soort dingen, dat vind ik zo mooi aan deze club. Wist je dat de baromzet bij Telstar hoger is na verlies dan na een overwinning? Dat is toch geweldig?”

Na zijn laatste vergadering met het bestuur en het ontvangen van een koninklijke onderscheiding nemen werknemers en betrokkenen van de club afscheid van Van der Zwan.

,,Die man heeft die onderscheiding verdiend”, zegt Cees van der Horst, ook aandeelhouder en boezemvriend. ,,Chris is bezeten van Telstar. Op wintersportvakantie is hij niet te houden als ze spelen. Dan kijkt hij de hele tijd naar de tussenstanden op zijn telefoon.”

In het bestuur van de club stond hij bekend als degene van wie je een discussie niet kon winnen. ,,Hij weet altijd alles altijd beter dan jij. Hij heeft zoveel kennis en levenservaring. Vergeet niet, hij is met zijn bedrijven over de hele wereld geweest”, zegt algemeen directeur Pieter de Waard.

Van der Zwan was ongeveer de helft van zijn tijd in het bestuur voorzitter. Dat was in de tijd dat de club nog geen dagelijkse directie had. Ook was hij betrokken bij het opzetten van Telstar Thuis in de Wijk.

Deze stichting zet maatschappelijke projecten op. Onder meer daarvoor werd Van der Zwan maandagavond benoemd tot lid van verdienste van de KNVB door Michael van Praag. ’Jij bent medeverantwoordelijk voor het voortbestaan van deze club’, zei de bondsvoorzitter.

De festiviteiten rond zijn afscheid hebben een emotioneel randje voor Van der Zwan. Zijn kleindochter lijdt aan een chronische ziekte en was dinsdag voor het eerst in lange tijd buiten de deur.

,,Dat vind ik het allermooiste, dat jij hier bent. Mijn vrouw, mijn eerste vrouw, onze kinderen. Iedereen is hier. Je ziet hoe mijn leven is verweven met de club.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen