Premium

Loodzwaar traject voor karateka Tyron Lardy

Loodzwaar traject voor karateka Tyron Lardy
Tyron Lardy.
© Archieffoto
Haarlem

Karate is een van de zes nieuwe sporten die in elk geval in 2020 in Tokio voor het eerst op het Olympisch programma zullen staan. De kans dat er Nederlandse karateka’s aan de start staan is echter heel klein weet Kenamju-coach René Oerlemans.

Oerlemans heeft in zijn eigen trainingsgroep eigenlijk alleen Haarlemmer Tyron Lardy als potentieel kandidaat voor de Olympische Spelen.

,,Het is doodzonde dat hij onlangs op het zwaar bezette WK volledig faalde met een verlies partij zonder herkansing want daar had hij een flinke stap kunnen zetten op de lastige weg van de kwalificatie”, zegt Oerlemans.

In totaal kunnen er maar tachtig karateka’s meedoen aan de Spelen. Er zijn al acht plekken vergeven aan gastland Japan. Bovendien is het aantal gewichtsklassen aangepast en bijgesteld van vijf naar drie.

Loodzwaar

Oerlemans: ,, Zwaargewicht ben je nu boven de 84 kilo en voor Tokio is dat al boven de 75 kilo. Het traject voor Tyron is nu loodzwaar geworden. In 2019 moet hij scoren op alle serie A-toernooien, de Premier Leagues en ook op het Europees Kampioenschap. Hij mag eigenlijk nergens kruimels laten vallen. Dan kan hij als het meezit alsnog hoog genoeg op de ranking komen, want gokken op het enige Olympisch Kwalificatie Toernooi van mei 2020 is veel te riskant. Voordeel is wel dat als het nu niet mocht lukken hij jong genoeg (21) is om een nieuwe kans te wagen voor de volgende Spelen van 2024 in Parijs.”

De dit jaar als opvolger van Stuart Kemp benoemde bondscoach Geoffrey Berens, die zelf twee keer zilver haalde op heen wereldkampioenschap, is het grotendeels eens met Oerlemans. ,,Bij de vrouwen is het gat voor onze talenten naar de internationale top helemaal nog te groot. Bij de mannen zie ik nog een rol weggelegd voor zwaargewicht Timothy Petersen, die al drie Europese titels haalde.”

Strijd

Voor Petersen geldt dezelfde zware kwalificatieroute, maar hij zou de strijd kunnen aangaan met Tyron Lardy voor de ene beschikbare plaats voor Nederland in die gewichtsklasse. ,,Die strijd is vergelijkbaar met zoals in het judo Henk Grol en Roy Meijer knokken voor het enige beschikbare startbewijs in hun gewichtsklasse.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen